söndag 30 augusti 2009

Allians för maktskifte firar fem år - men rödgröna större på Facebook

Idag firar borgerligheten fem år som "allians". Det som Reinfeldt bjöd in till, "Allians för maktskifte", blev just "...för Sverige". Möjligen efter någon PR-kunnigs råd. Att köra med det som Reinfeldt skrev i brevet till de borgerliga ledarna var inte slå klokt. Ordet "makt"byttes mot "Sverige. "

Det som vi tidigare kallat "de borgerliga" blev en till synes mer enig enhet och motståndare. Eller blev det egentligen bara en hemsida, några papper, ett par hemma-hos-möten och en positiv bild i medierna?

Någon större betydelse fick inte alliansen på moderatstämman 2009. Det var ett pliktskyldigt omnämnande av Reinfeldt i avslutningstalet. "Grattis".

På sikt, som Reinfeldt målade upp i inledningstalet, finns föga utrymme för någon allians. Det är också något som bekymrar Svenska dagbladet.

Centerledaren Olofsson gratulerade redan i går och pekade ut områden för att utveckla politiken. Samtidigt är centerledaren inne på märkligheter. I ett land som styrs av hennes eget parti och övriga allianspartier ska "sossefieringen brytas". Till skillnad från Reinfeldt, menar Lena Hennel, Svd, att man inte ska anpassa borgerligheten till (s) utan i stället befästa de egna i den svenska folksjälen.

Möjligen är alliansbildandet något som överskattats, trots allt. Jobben och utanförskapet hade möjligen varit socialdemokratins akilleshäl oavsett hur benämningen av det borgerliga samarbetet hade varit.

Så sent som i veckan har vi kunnat följa respektive partis utspel inför budgetförhandlingarna, med kraftigt sänkta skatter som moderatmål och andra reformer som står på övriga partiernas önskelistor. Kanske är alliansens viktigaste funktion framöver att vara bas för attacker mot den rödgröna varianten.

Moderaternas strategi att kalla det för "vänsterexperiment" följs säkert av övriga borgerliga partier. Regeringsmaktens nybörjare vid makten skriver de mycket erfarnare socialdemokraterna på näsan med kommenteraren i "valboken" att regeringsmakten inte är något man slarvar med. Så. Hisorieforskarna lär få döma borgerliga contra S-styrda / rödgröna mandatperioder. Min gissning är att det nu är en ganska bastant ledning för det rödgröna laget som faktiskt träffat ett femtontal budgetöverenskommelser redan i "skarpt" läge. Det är många fler än "badtunnetalliansen".

Kuriosa:
På Facebook har Allians för Sverige 1.167 medlemmar. Motsvarande för de rödgrönas grupp är fler: 1.222.

Fler nya blogginlägg:
- Scaber Nestor: Reinfeldts sätt att tacka för hjälpen från Centerpartiet lämnar en del att önska
- Johan Westerholm: "Den som lever får se"
- Ann-Sofie Wågström: "Borgerlig arbetsmarknadspolitik"

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,