tisdag 11 augusti 2009

Moderata budgetpapper utan siffror

Moderaterna får stort genomslag för gårdagens utspel inför budgetförhandlingarna.

Lena Hennel,
SvD, varnar borgerligheten för "samma fälla" som Göran Persson fastnade i. Att i valrörelsen :Hon har förstås rätt där men fel på en annan punkt: Redan före valet hade de positiva signalerna kommit: KI skrev i augusti 2006:

Den stigande sysselsättningen medför att den öppna arbetslösheten sjunker från 5,6 procent andra kvartalet 2006 till 4,2 procent 2008. Nedgången av den öppna arbetslösheten 2006 beror delvis på den stora ökningen av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Eftersom arbetsmarknadsläget förbättras snabbt.."
Nu är det dystrare. Därför är det bra att allt fler inser att oppositionens krav för ett år sen var helt riktiga. Rätt men sent. Moderaternas utspel inför budgetförhandlingarna måste också vara en besvikelse för Timbro och Thomas Idergard. Utspelet om att skrota fritid och kultur får också en replik från Anders Knape (m).

DN-ledaren har snott en S-slogan till rubrik, "Jobben först". Man spår att moderaterna av taktiska skäl sätter skattesänkningspunkten sist. Den lär man vara beredd att förhandla bort. KD är för sin överlevnad beroende av att få igenom ett krav om sänkt skatt också för pensionärer, oavsett jobblinjen. Och regeringspartierna har olika uppfattningar. Det är inget konstigt. Samma förhandlande kommer att göras mellan de rödgröna.

Den nya modellen att lansera budgetpapper utan siffror är kanske framgångsrik men gör det väldigt svårt att bedöma. Vad kommer det att innebära för kommuner och landsting som inte i augusti har förutsättningarna klara för sig? Egentligen en helt orimlig situation. DN skriver att
Moderaternas utspel om en ytterligare, liten, höjning av jobbavdraget kan ses som ett led i det psykologiska positionerandet inför valrörelsen. De kan nog avstå från att ta det steget om de slipper sänka skatten för pensionärerna nu. I valrörelsen lär det bli oundvikligt att låta Kristdemokraterna, som alltid hänger på 4-procentsspärren, få driva detta som sin alliansfråga.
Oavett det: att lägga ett papper framför svenska folkets ögon som döps till "Jobba Sverige ur krisen" är ganska modigt i en tid då massarbetslöshet nalkas och man själv har gjort alldeles för lite åt problemen. Av de nya tagen finns än så länge bara papper.

Några bloggar:
- Calandrella, Röda Malmö, Claes Krantz, Johan Westerholm, Mia kommenterar, Krassman, Kent Persson, Viktor,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,