tisdag 25 augusti 2009

Maten och makten i landstingsdebatt

Dags för ett extra landstingsfullmäktige. Idag om den stora skandalen med upphandling av mat till länets sjukhuspatienter. Svenska dagbladet har under senvår och sommar gjort ett gediget arbete för att berätta om detta. Det är förstås allra viktigast att den mat som ges till länets patienter har hög kvalitet. Om det måste förstås den mesta tiden användas.

Till fullmäktige finns förslag som i grunden är ett erkännande av att besluten har fattats över huvudet på valda politiker, där ansvarigt landstingsråd valt att inte hantera frågan på ett riktigt sätt. Eller mer precist, har valt att mangla över politikerkollegorna och hålla i trådarna själv.

Ett exempel på hur liknande skandaler ska undvikas framöver är att fullmäktige idag föreslås besluta:
att godkänna föreslagen åtgärd för att säkerställa att beslut i landstingsstyrelse och landstingsfullmäktige följer kommunallag och av landstinget beslutade reglementet och delegationsordningar
Idag är det förstås detta - "maten och makten" som ska diskuteras. Samtidigt har jag i inlägg pekat på något totalt fel i den kultur som finns i just landstinget. Något som gör att politiker på något obegripligt sätt ska tassa försiktigt och vara tacksamma om tjänstemannabyråkratin överlåter en del beslut till de som ytterst är ansvariga inför väljarna. Värst är denna "låtsasbyråkrati" i de sjukvårdsstyrelser som borgarna införde.

Men som sagt: mat och makt i dag. Mer info om (S) syn på matskandalen här och här.
Och jag tycker för övrigt fortfarande att Maria Wallhager har gjort sitt. Om inte den här skandalen får politiska följder så sätts ett prejudikat att man kan sitta kvar efter alltför omfattande tavlor.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är många som kämpar för bättre mat till såväl unga och gamla som till patienter. Camilla Sparring är en sådan och hon har många med sig!

Skriv gärna på hennes namninsamling

www.camillasmatuppror.se

/Anhörig till äldre

Anonym sa...

Sodexhos mat på äldreboenden är under all kritik. Här på Kostdoktorns (doktor Andreas Eenfeldt) blogg för vi fram kritiken:

http://www.kostdoktorn.se/?s=sodexho&top=pop-post

/Britt Andersson - anhörig

Anonym sa...

En artikel om Sodexho i SvD för en tid sedan.

Matfabrik stod klar före storaffär:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3150045.svd

/Anhörig till äldre