torsdag 13 augusti 2009

200 000 för ungarnas hockeyträning i Timbroland?


Svenska Dagbladet, som under åren 2000 till 2008 har fått skattepengar till ett värde av 579.963.000 kronor i presstöd fortsätter sin argumentation mot satsningar på välfärden. En liknande ledare fanns i går. Det riktigt sprakar av kvarvarande entusiasm uppdriven av tankesmedjan Timbro och Thomas Idergard. Men också av andra i den ganska omfattande kretsen lobbyister kring Svenskt näringsliv.

Artikeln börjar så bra. Att vara försiktig med skattepengar är viktigt. Att inte lägga pengar på fel saker. Att vara effektiv och jobba med benchmarking, lära av andra. Tidningen har dock en märklig uppfattning att det inte talas om effektiviseringar i den politiska debatten. Jag undrar hur SvD egentligen har det med omvärldsbevakningen. Det görs i alla fall där jag är verksam.

Sen faller Svd-ledaren tillbaks till huvudsyftet. Allt går ut på att hitta vägar till sänkt skatt. Och det märkliga är att "mindre pengar in" aldrig kopplas till den service som svenska folket t både betalar för och beställer av politiken. "Mindre pengar in" samtidigt med "mer pengar ut" är vanligare i borgerliga samlingsregeringar med ekonomiskt moras som följd.

De stora upproren hos svenskarna kommer när politiker skär ner i välfärden, inte genom skatterevolter. Det finns en viktig koppling: man får del av det man betalar skatt till. Just nu, efter Timbro-rapporten, är det kultur och fritid som enligt tidningen ska slaktas bort från den svenska välfärden. Vem vet om samma sak görs på riksplanet. Presstödet ligger säkert väldigt illa till.

Föreningslivet i Sverige går inte "bara" på kommunala pengar. I senaste brevet till alla sponsorer från Huddinge hockey läser jag.
HOCKEYSKOLAN, som för övrigt firar 30: år, är det roligaste som finns om man som jag jobbar i en ungdomsförening. Det åks, tacklas, skjuts och äts köttbullar som bara den, tills mamma o pappa kommer för att hämta på eftermiddagen. Framför allt så är det dom yngsta spelarna födda -00, -01 som är roligast att se på, då det finns mycket energi och glädje i deras ansikten.
Tina, som ofta jobbar ideellt för klubben, berättade för mig om deras vänner i USA. Familjen i närheten av Chicago som får lägga om 200.000 för att barnen ska kunna spela sitt älskade hockey. Det är inte alla som klarar av det. Är det inte just det som blir det nya Sverige med Timbros och SvDs idéer?

Bloggaren och S-kommunalrådet i Sumpan, Helene Hellmark Knutsson, skriver om Nyväktarstaten där kultur och fritid skärs bort, kanske till och med stöd till seglingstävlingar:
Inget kunde vara mer fel. Kultur och idrott är välfärd och bidrar till att utveckla välfärden. Punk slut
Just så.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,