Novus mätning presenteras av TV4 (Dn). Socialdemokraterna får en liten minskning och 33, 7 %. Moderaterna en liten ökning jämfört med förra mätningen till 25,5. Sverigedemokraterna är lika stora som Kd, 4,6. Det innebär att de främlingsfientliga rösterna kan ta sig in i riksdagen och bli vågmästare.
Vindarna från EU-valet kan skönjas när det gäller folkpartiet (7,8%) och miljöpartiet (9%).
Blockmässigt leder de rödgröna med 48,6 mot regeringsalliansens 44,2.
EU-vindarna håller inte i sig för Piratpartiet som i mätningen får 1,7 procent. Kanske en läxa att väljarna delar min tidigare uppfattning: Det ska inte gå att ta sig till riksdagen på en enda fråga. Och det verkar som den energi som flödar så frenetiskt i integritetsfrågor inte når samma intensitet om jobben och välfärdsfrågorna. Då blir man inte ett riksdagsparti.
Det stora hotet Sverigedemokraterna börjar kännas än mer tungt. Ser man till de två nya partierna som aspirerar på riksdagsplatser så är det förstås skrämmande att så många väljare hellre verkar rösta in främlingsfientliga företrädare än ledamöter som i alla fall driver integritetsfrågor. Förstås: bäst att lägga rösten på S. Men hotet med Sd kanske ska gör att partierna lägger bort de mer konstitutionella debatterna och gemensamt funderar över hur Sverige ska kunna styras efter valet nästa år.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, opinionen, opinionsläget, piratpartiet, socialdemokraterna, moderaterna, val 2010, sverigedemokraterna
2 kommentarer:
Det VÄRSTA som kan hända Sverige är att vi får Sd som vågmästare. Se bara hur det gått i Karlskrona kommun. Parlamentariskt kaos. (s) kommer överens med Alliansen, som styr, bara för att slippa hamna i samma läge som Alliansen just nu befinner sig i: Ett minoritetstyre utan förmåga att få gehör för sina förslag.
Micke. Kan bara hålla med. Det lär ställa ytterligare krav på utskotten med den situation du målar upp. Men en av demokratins kärnor är väl att det finns alternativ och att väljarna ser vem som har makten. Förvisso är demokrati också att Sd, rent hypotetisk är inröstat. Däremot ställer faktiskt inte demokratin några krav på att man måste prata med dem. Inriktningen måste vara att samtala med väljarna om vad SD-politiken innebär. Väljarna bestämmer.
p
Skicka en kommentar