måndag 31 augusti 2009

Gammelallians tyngd av m-dominans ger utrymme för rödgröna

Det andas besvikelse hos DN:s ledarredaktion. De tal som Reinfeldt höll vid moderatstämman i helgen har haft alltför stort fokus på moderaterna och visionen om att bli "statsbärande parti". DN känner att Reinfeldts tal var "dubbelt misslyckat":
För det första var det ogeneröst och okänsligt i förhållande till kollegerna i regeringen. För det andra tydde det inte på någon större lyhördhet i förhållande till väljarna.
Och den stora tidningen ger också en känga till de drag hos moderatledaren som i kretsar gett honom smeknamnet "tvålen":
Vad Reinfeldt själv innerst inne tycker i dessa frågor är svårt för utomstående att bedöma
Allians
för maktskifte som Reinfeldt döpte det till har firat fem år. Det har gett viss ro i det borgerliga lägret. Även om enskilda partier har gjort sina soloutspel så har centern, folkpartister och kristdemokrater fått betydligt större inflytande över politiken än vad väljarna har tyckt att de ska ha i allmänna val. Ändå menar DN, borde en moderatledare på moderatstämma talat mycket mer om detta samarbete än om det parti han är satt att leda.

DN själva gör tvärtom. Den artikel som publicerades på nätet kl 12.17 i går har lyfts in i papperstidningen idag under "Nyhetsdygnet". Reinfeldts mer eller mindre parantes i avslutningstalet där alliansen gratulerades blir "stor nyhet" i DN.

Moderatstämman är slut. Nu kan vi lägga den till historien. Linjerna är klara för hur socialdemokratins huvudmotståndare kommer att agera framöver och hur man tänker. Den rödgröna samarbetsalliansen - framtidsalliansen - kan nu med stort självförtroende ge sig i kast med att slipa på sin politik. Både som enskilda partier och som alternativ till Reinfeldts.

I det bör gårdagens Agenda-utfrågning av Reinfeldt följas upp. Ända fram tills vallokalerna stänger i september 2010. Håller man verkligen ihop Sverige med växande klyftor?? Ska Sverige växa, få fler jobb och minska utanförskap genom offensiva satsningar och investeringar? Eller ska verktyget vara sänka löner för vissa och stora skattesänkningar för andra? Är det för generöst med ersättningar till sjuka och arbetslösa? Eller ska trygghetsnätet både ge utbildning - fler chanser i livet - och ekonomisk trygghet för den som drabbas?

Om detta - regeringens misslyckande med jobben och utanförskapet, den viktigaste frågan, kommer debatten att handla framöver. Men också om de större perspektiven, om vägvalen som Sverige måste göra, om de värderingar som ska styra politiken. Om DN:s ton får gälla kan de rödgröna slipa på detta i fred medan de nervösa slitningarna inför nästa års valrörelse pågår inom den gamla alliansen.

Egna inlägg om m-stämman:
- Vaga svar i Agenda - om sänkta skatter för några och sänkta löner för andra
-Allians för maktskifte firar fem år - men rödgröna större på Facebook
- Makten framför allt - talande citat av och om Fredrik Reinfeldt
-Reinfeldts avslutningstal skrämmer och imponerar
- Moderat avslag om LAS-skrotning bra - men ett spel om fler jobb eller behålla makten?
- Filippa Reinfeldts växande vårdköer. Har Timbro lösningen?
-Mitt 1.000:e blogginlägg. Om S framtid, Reinfeldt och en ny mätning i rödgrön ton
-Väljarna kräver bättre CV för jobbet som statsbärande parti

Fler, nya blogginlägg om m-stämman:
- Johan Westerholm: "Resan mot mittens rike"
- Skrivmaskinen: "Hänt i bloggosfären, v36"
- Den hälsosamme ekonomisten: "Mellan raderna"
- Dick Erixon: "Dubbla budskap?
- Peter Högberg: "Moderater vill avskaffa arbetsrätten efter valet?
- Kent Persson: "En statsminister i verkligheten"

Mer läsvärt:

- Aftonbladet, ledare: "För tungt, Reinfeldt"
- SvD: "Förnyelsen av M måste fortsätta".
- Expressen: "Reinfeldt firande alliansens femårsdag"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,