tisdag 4 augusti 2009

Låt oss slippa budgetanpassade ungdomsförbund, tack

Verklighetssynens ungdom i världens bästa ungdomsförbund, SSU, håller kongress i Uppsala. Av någon anledning uppmärksammas det på en del ledarsidor med ganska trista resonemang om ungdomsförbund i allmänhet i stället för analys av just den kongress som pågår.

Det började med Expressen som "avrättade" ungdomsförbunden. I dag skriver DN:s ledare i samma tråkiga ton. I stället för ungdomsförbund ser tidningen personval och primärval enligt USA-modell som lösning på demokratins problem.
DN-ledaren skriver:

I dag är de politiska ungdomsförbunden bara skuggor av sina forna jag. Medlemsantalet har rasat och den handfull som är kvar ägnar sig åt svågerpolitik, låtsasdemokrati och intrigspel.

Att dödförklara de politiska ungdomsförbunden, som Expressen krävde häromdagen, är kanske en nödvändig sanering. Men det är svårt att se på vilket sätt detta i sig själv skulle leda till en vitalisering av deras moderpartier

Att båda tidningarna har valt att beskriva det som "låtsasdemokrati" visar på svag medvetenhet om ungdomsförbundens roll. Visst finns det oerhört mycket att göra för att stärka både moderpartier och ungdomsförbund. Visst är personval en viktig del i en levande demokrati. Visst ska partierna släppa fram också de som inte har en bakgrund i ungdomsförbunden. Men att göra ner ungdomsförbunden rent generellt är bara tråkigt.

Jytte Gutelands tal handlade mycket om internationell solidaritet och om ungdomsarbetslösheten. SSU:arna diskuterar värderingar och principer och går sen över till sakfrågor. Det är inte "låtsasdemokrati" utan en mycket välbehövlig politisk och förhoppningsvis välbehövliga sparkar i baken på moderpartierna. Det behövs mer av sånt, inte mindre. Jag såg att Expressen förfasade sig:

På kongresserna klubbas också åsiktspaket utan krav på budgetbalans.

Det är väl så att värderingar, idéer och de långsiktiga visionerna mår bra av att vara något frisläppta från statens fastställda utgiftstak. Det blir en aning torftigt annars. "Budgetbalansen" finns många som gärna pratar engagerat om. SSU är fortfarande ett "verklighetssynens ungdomsförbund" som Nils Karleby sa. Det går att kombinera drömmar om framtiden och en praktiskt politik som fungerar utan att låsa fast diskussionerna vid budgetbalanskrav.

Bloggar: Jonas Morian, Johanna Nylander, Dick Erixon, Thomas Hartman,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


2 kommentarer:

Jonas Morian sa...

Peter, tack för att du länkar till mig - men länka hellre till inlägget än till bloggen i sig. Då syns också länken tillbaks.

Peter Andersson sa...

Jonas. Vet det. Detta var enstaka tjänstefel :-)
Kort men trovärdig kommentar i ABC, föresten. Dessa privata... :-)