Enligt kommunerna har socialbidragskostnaderna ökat med 13 procent, eller 1,2 miljarder kronor, det första halvåret 2009.. Den ökade arbetslösheten, förändringarna i sjukförsäkringen och att många lämnat a-kassan uppges ligga bakom ökningenMitt under stämman vaknade också moderatdelegaterna upp med morgontidningens artikel från Maud Olofsson med kritik mot den egna allianspolitiken. Olofsson ger en bild från alliansen internt. Hon kritiserar alliansen för att man efter valet 2006
".. lutade oss tillbaka och kände att målet nu var uppfyllt.."Centerledaren menar att man måste göra mer för jobben:
Vi måste orka ifrågasätta kortsiktiga åtgärder och de system som permanentar utanförskapet.Säger alltså landets näringsminister i en tidningsartikel. Ska hon behöva skriva där när hon har regeringsmakten?
Nu kommer partikongresser och stämmor in i våra vardagsrum. (i alla fall till oss politiknördar) Hade förstås TVn på och lyssnade på delar av stämmans ekonomidebatt. Läser jag sen Hans Engnell så slås jag av hur rätt han har i det han skriver:
På ett ideologiskt plan finns det tusen skäl att bli livrädd för den ideologiska analfabeten Reinfeldts pragmatism. Hans ledarskap riskerar att svepa iväg minsta spår av idédebatt inom borgerlighetens största parti.LAS-debatten på stämman är ett exempel. Johanna Melén har redan uppfattat samma sak och bloggat om det: Man skulle kunna kalla det "Moderaterna, LAS och makten". Frågan som ligger i detta: Är det för sakens skull, en mer faktabaserad synpunkt man säger nej till LAS-förändringar? Eller är det som många talare antyder: "Vi förlorar makten om vi ger oss på LAS, därför ska vi inte göra det." De "gamla moderaterna - som också talade samma språk som den politik de stod för, lever i alla fall fortfarande.
Där finns Ungmoderaterna som just har den ideologiska övertygelsen att anställningsskyddet ska bort. Hörde en engagerad och vältalig André Assarsson som i princip avrättade sitt parti som "offrar ungdomarna" genom att inte skrota LAS.
På andra sidan, en av Sveriges mest förmögna män, Gustav Douglas. Han går upp och gör tvärt om. "Ni begår ett misstag om ni tror att alla problem på arbetsmarknaden kan lösas med LAS". Och lägger till:"trygga människor jobbar bättre". (Jämför "trygga människor vågar")
Arbetsmarknadsministern, med skägg, får skäll för trixande med statistiken. "Ni gör som sossarna", protesterar Muf-arna. Littorin berättar att statistiken över ungdomsarbetslöshet till hälften innehåller heltidsstuderande som söker någon timmes jobb. "Åtgärder" hyllas för alla dem som är riktigt arbetslösa.
Precis före postning av det här inlägget lägger moderaternas partistyrelse ett tillägg om LAS. Det ska tydligen blidka de som gärna vill få bort trygghetslagarna. "Turordningsreglerna bör ... avskaffas" Det innebär att (m) tycker att "det är viktigt att arbetsrätten stödjer rörligheten på arbetsmar.." Förslag om turordningsregler ska avskaffas avslogs av stämman.
Anders Borg talade om jobben idag. Själv är han nöjd med ekonomin, trots eget förslag till krispaket. Reinfeldt talar om Föregångslandet Sverige, har ett par dagar före lagt förslag om 10 miljarder i nya sänkta skatter (före välfärdssatsningar).
Jag undrar om inte moderaterna på en rad områden är överstrategiska. Att behålla makten blir det centrala och allt görs för att retoriken ska passas in i den strategin. Fakta är att den viktigaste frågan 2006 var jobben. Fler! Utanförskapet skulle minska, inte öka.
Själv tycker jag att uttrycket "Växling vid makten" som användes både av folkpartiet 1979 och av borgarna 2006 är en lämplig paroll också nu. Kom ihåg det nästa år.
Läs mer från moderatstämman:
- Maria Ferm på Newsmill: "Moderaterna attraherar bara sistagångsväljare"
- Maria Ferm: blogginlägg om moderaterna och unga väljare.
- SVD: "Borg: Sverige kan återhämta sig bäst".
- Aftonbladet.
- Johan Westerholm om Mauds inlägg.
- Martin Moberg om Schlingmannuttalande.
- Alliansfritt Sverige: om Schlingmann och arbetarbegreppet.
- Aurora Felderman om moderata tilläggsbegrepp. "Nya piratpartiet"?
- Alliansfritt Sverige: "Socialbidragskostnaderna skenar".
- Kaj Raving: "Arbetslinjen" är en ideologiskt motiverad bidragslinje. "
- Joakim Hörsing: "Moderat stämma"
- Per Ankersjö om Mauds krig för Las-försämring.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, moderaterna, fredrik reinfeldt, LAS, centerpartiet, val 2010, jobbävning, arbetslöshet, jobbkris, anders borg, socialbidrag, skatter,
4 kommentarer:
Det är väl ändå förnuftigt att man låter folket bli mogna att ta till sig en reformering av arbetsrätten. T.om. vissa socialdemokrater börjar vakna att något behövs göras för ungdomsarbetslösheten. LAS bör ju i alla fall diskuteras..
Länksamling om svininfluensan:
http://skyddsrummet2.blogspot.com/2009/08/svininfluensan-lanksamling.html
- Peter Ingestad, Solna
Hej, jag följde m stämman på TV och upplevde en öppen debatt och där partiledaren lyssnade på inläggen och man valde det som var lämpligast.
Det var ett långt blogg inlägg med en rad olika åsikter. Jag är mer för att driva en linje, eller politik för den delen, där varje beslut tar närmaste vägen till visionen.
Vad jag menar är att om man är klar vart man ska så är det inte så svårt att ta varje enskilt steg på vägen dit.
Vad jag menar uttrycks i mitt inlägg om ledaren främsta uppgift som du hittar här: http://lecknepartners.wordpress.com/2009/01/13/ledarens-framsta-uppgift/
Går fint
Olle
johan. alla socialdemokrater har en alldeles bestämd uppfattning att ungdomsarbetslösheten ska bekämpas. Att den rätta metoden inte är att förändra en lag som hindrar arbetsgivare att sparka anställda hur som helst är en annan sak. Nästan alla partier tycker ju så nu.
Peter: Tack.
Olle: lyssnade också på debatten. I mitt blogginlägg om den kunde jag kanske ha tagit med att Gustaf Douglas ju tog upp att LAS inte var problem redan när reinfeldt blev vald. Dvs innan valsegern 2006. Därför tror jag han menar det också. Och så säger ju företagare också..möjligen med undantag av deras mer politiserade näringslivsorganisationer.
/P
Skicka en kommentar