söndag 9 augusti 2009

Tre partier söker stöd för regeringsbildning - gemensam regeringspolitik men ingen sammanslagning!

I dag var det Lars Ohlys tur att sommartala. I en uppföljande intervju fick Ohly frågan om han betecknade sig för "kommunist". Svaret blev nej. "Beteckningen är befläckat". Möjligen kommer hans uttalande att få en del bloggkommentarer och tidningsrader. Men det var några år sen han gjorde det till offentligheten första gången!

Vilken ministerpost Ohly ska få vid en rödgrön valseger är en icke-fråga än så länge. Men att de rödgröna nu har formerat sig och är skarpa i koalitionsbildandet gör hans tal och utspel viktiga också detta samarbete. Omvänt kommer varje uttalande att granskas av de som nu styr - borgarna - och deras vänner. De kommer att ta varje tillfälle till att sätta bilden av splittring och söndring. Jag tror inte att de lyckas.

Ohlys tydlighet om Israel - Palestina uppskattar jag, även om jag kanske inte använder ord som "skurkstater". Det är förvisso helt sant. Det bådar gott inför en regeringsbildning att Sverige pånytt kan vara kraftfull internationellt. Så gott det nu går. Världen har alltför många gånger agerat gemensamt för palestiniernas rätt utan att Israels ledning på allvar rört ett finger för att respektera FNs konventioner och rätten för palestinierna.

När nu Rapport börjar inser man att nyhetsförmedlingen kommer att kretsa kring splittring. Visst finns på samma sätt som inom borgerligheten olika syn. Därför är ingen sammanslagning aktuell, lika lite som för de borgerliga, som partierna fick deklarera på DN debatt. Det är tre partier som söker väljarnas stöd. Och, som jag tror, kommer att få det.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Tord Oscarsson sa...

Jag tycker det är demokratiskt riktigt att väljarna får partier att välja mellan och inte block.
Hörde att TV i morgonsoffan på måndag skulle diskutera om Lars Ohlys är oppositionens svagaste kort. Det var en rubrik som känns väldigt omotiverad. Jag hörde Lars Ohlys tal i Almedaleni TV och nu sommartalet på webben. Jag tycker Lars Ohlys kommit tillbaka starkt efter svårigheterna häromåret.
Vi har ont om politiker som talar klarspråk - om förhållanden som många TV-tittare upprörts över. Så är det med vräkningarna i Jerusalem.

Peter Andersson sa...

Instämmer principiellt om att man röstar på parti, snarare än block. Däremot tror jag att alliansen, som ju egentligen är de gamla borgerliga..har fått sånt genomslag som just "allians" att samarbeten framöver på nationell nivå kommer att mätas utifrån det. Har "det andra" blocket inte samma röst så kommer väljarna att pröva det. Men möjligen kan vi vända på det och tala tillgång i tre samarbetspartier med gemesamma drömmar om Sverige men med bibeållen egen grund.

Däremot är ju regeringsarbete sånt att det är svårt att inte vara överens om proppar som ska fram :-)

Jag anar..om det där med rubriken på morgonsoffan att det blir nästa mediala steg. De har varit totalt ointresserade av granskning av de som idag har makten i Sverige vilket är stor skandal. Anar då att nästa varv mot oss blir just det där med Ohly som svag. Sorgligt men tycker som du att det vara bra idag.