måndag 3 augusti 2009

Ointresse och lock på arbetslöshetsdebatt inte bara ett bloggfenomen

Idag släppte bloggen "Alliansfritt Sverige" en intressant rapport som har fått namnet "Locket på". De har gått igenom bloggar som "tillhör" de fyra allianspartierna och undersökt de 20 senaste inläggen från 392 av regeringspartiernas bloggar.
Resultatet är beklämmande: endast i 1 av 100 inlägg (1,17%) omnämns den svenska arbetslösheten - och då ofta i urskuldrande ordalag.
Läs den fullständiga rapporten här, och se vår rådata här. Undersökningen konstaterar kortfattat:

PartiBloggarInläggInlägg om arbetslöshet%
Moderaterna1502639281,06
Folkpartiet681331322,40
Centerpartiet781474181,22
Kristdemokraterna96162850,30
Totalt3927072831,17

Det är helt rätt
och nyttigt att "Alliansfritt Sverige" har lagt ner arbete på att ge en bild av vilka frågor som engagerar. Det innebär inte att alla de blogginlägg som borgerligt sinnade skriver är oviktiga, tvärt om. Men det viktigaste är nog ändå hur rapportens resultat är kopplat till "Alliansen", till de enskilda borgerliga partierna och framför allt till den förda politiken. Ointresset för arbetslösheten verkar ha sipprat ner från partiledningar till de enskilda medlemmar som bloggarna representerar.

Nu sitter den borgerliga regeringen på regeringstaburetterna just därför att man talade jobb: "Fler i jobb - färre i utanförskap" var vinnande budskap. Socialdemokratin som satt frågan högst upp på dagordningen sedan partiet bildades fick lämna in. Där har väljarna rätt att kräva bättre resultat.

För alla dem som är arbetslösa kanske inte antalet blogginlägg är det mest avgörande. Det riktigt allvarliga är att det är ett direkt avtryck av de uteblivna insatserna mot arbetslösheten. Det speglar frågor att jobben inte sätts högst upp på dagordningen av alliansregeringen. Jobben var en viktig valfråga. Men vad händer sen?

Fler bloggar: Erik Laakso, Daniel Mathisen, Mattias Josefsson,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,