söndag 30 augusti 2009

I gränslandet mellan retoriskt prat och ansvarstagande

Ett år före valet och en kommunal budget som gäller under ett valår. Man kunde kanske tro att moderata ledningar runt om i Stockholms län skulle slita som djur för att sänka skatter. Det är ju, som brukar sägas, en frihetsfråga. "Människors rätt att själva få fatta beslut". "Köksbordsdemokratin". Så låter retoriken.

Idag skriver SvD om skatter runt om i länets kommuner. Nästa år blir det inte några sänkningar. Visst: kommuner har tidigare år har sänkt skatten. Men inte inför valåret. Förmodligen tyngs nu ekonomin av detta i förhållande till de uppgifter man ska lösa. Och även om staten har signalerat med pengar så räcker inte det för att klara allt man vill.

En kommun höjer skatten. Salem. En liten men ganska välbärgad kommun söder om Stockholm. En kommun med en moderat ledare som nog kan illustrera hur ideologi och praktik ibland kan uppvisa gigantiska klyftor. Kommunen växer, människors behov ökar, oavsett vem som utför det ska det betalas med gemensamma pengar.

På nationell nivå sänks skatter i ett rasande tempo. Det sägs att jobben ska bli fler men jobben blir färre. Det sägs att utanförskapet ska minska men utanförskapet ökar. Reinfeldt och Borg har ju sänkt skatter nästan i nivå med det som Bo Lundgren ville göra och fick sparken av väljarna för.

När Reinfeldt talar till moderatstämman om "Föregångslandet Sverige" är syftet att ta över socialdemokratins "marknadsledande" roll i svensk politik. Men trots att Reinfeldt knappt en vecka för stämman har lanserat ett paket med 10 miljarder i sänkta skatter, nämns det knappast i framtidstalet.

Det verkar finnas två förhållningssätt till skatter och välfärd. Lokalt och regionalt är man mer i den så kallade verkligheten. Även om det är valår 2010 känns inte sänkta skatter som något angeläget, inte ens i Stockholms läns modeatledda kommuner. Ibland sägs det att socialdemokratin tar över borgerliga idéer. Jag är inte övertygad om att det alltid är en riktig beskrivning, snarare tvärt om. Fråga Salem.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,