torsdag 13 augusti 2009

Nu är det allvar i svensk politik!

Opinionen åker upp och ner. Idag är det ner. Att socialdemokratin faller under 30-procentsnivån i United minds undersökning känns som heltokigt. Någon skadeglädje med att kristdemokraterna åker ur riksdagen är svår att känna, mot den bakgrunden. Det känns ändå bra att det rödgröna blocket har ett försprång. Men det är 46,8 mot borgarnas 42,1.

Bloggarna har räknat om i mandat. Det "röda laget" får 179 och de blå tillsammans med SD 170. Sd blir alltså inte vågmästare, tack och lov.

Jag vill inte ha in Sverigedemokraterna i riksdagen. Det är ett parti som bygger hela sin politik och existens på värderingar om människor som jag inte vill ha in i Sveriges parlament. Tyvärr ser det nu ut som om en del väljare - alltför många - har en annan uppfattning. Men vem vet: kanske kan övriga partier hinna slipa bort lite av den polerade ytan på Sd så väljarna få chans att se rosten innanför.

Jag hade hellre sett att Piratpartiet (om inte S) hade fått Sd:s siffror. Möjligen höger, möjligen vänster, där är det säkert blandat. Men ändå med huvudfrågor som integritetsfrågorna som är viktiga och hittills inte har fått den plats de förtjänar. Men de måste självklart berätta vad de tycker om välfärd, skatter, samhällsplanering och andra frågor som rör kommun och landsting.

Det finns förstås inslag i mätningen som ger en särskild rysning inför kommande valkampanjer. Utöver att kristdemokraterna kan åka ut har också Maud Olofssons Centerparti en svår resa. Och ruskigt nära fyraprocentsspärren. Kanske är Stureplansanpassningen ändå något som centerväljarna i stort inte gillar. Med två partier utanför riksdagen, ett främlingsfientligt parti in i stället...ja, framtiden känns onekligen ganska oviss.


Fler bloggar:
- Bloggen "Från min horisont" tipsar om Expos information om Sverigedemokraterna. Viktigt.
Schalug.se, Jinge, Svensson, Peter Swedenmark, Högbergs tankar, Roger Jönsson, Ulrika Player,

Mer läsvärt: SvD

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Britta Sethson sa...

Jag anser att vi ska ta det lilla lugna. Inte snegla för mycket på opinionsmätningar.

Det gäller att ta fram vårt eget program. Visa hur vi vill utveckla välfärdssystemet. Hur vi vill utveckla en skola för alla där skattemedlen går till kvalitetshöjning etc. att peka på hur orättvisorna växer under alliansen. Att visa hur vi tillsammans med de andra partierna vill driva en annan politik.

Att agitera och möta väljarna. Att hela tiden komma ihåg att borgarna har mer eller mindre mediamonopol. att lita till gammalt hederligt gräsrotsarbete. Att peka på lögnerna som borgarna vann valet på och hur vi vill leda landet bättre....

Om inte det räcker så räcker det inte...... Själv är jag övertygad om att det räcker. Det är bara att kavla upp ärmarna.

Sundevall sa...

Vad du milt sagt förenklat kallar för "stureplansanpassningen" har lett till ökningar två riksdagsval i rad. Så det är knappast det som gör att det går dåligt i opinionen just nu.

Du känner väl Gustav? Han kan berätta ett och annat om den ganska långa process som ledde fram till att C återigen orienterade sig åt det borgerliga hållet.

(Centern vann för övrigt sina största framgångar på en liknande statskritisk och anti-socialistisk politik på 70-talet).

Peter Andersson sa...

Britta: Håller helt med dig. Vår egen politik men också visa kontrasterna mot de borgerligas politik. OCh att jag skrivet ett litet inlägg efter mätningar är en liten tradition jag har :-)
Sen tror jag det är viktigt att till "gräsrotsarbete" också är nätaktivism.

Sundevall: Man kan säkert spekulera i vad som orsakar vad. Den "större ramen" handlar väl om det ständiga flödet av väljare mellan de borgerliga partierna, mer sällan över blockgränsen. "Den enes död"..osv. Sen hade ju centern på den gamla fälldintiden typ 24 procent -76. Det jag pekade på var att mätningen visar drygt fyra, vilket förstås är en illavarslande långsiktigt trend.

Jo,, Andersson på Kungsholmen...men ska jag vara ärligt så har han nog i landstinget inte en enda gång talat som en "Stureplanscenter"..tycker mer att varje ord handlar om "satsningar" och "centern föreslog först". Mer sällan nämns någon ny finansiering vilket kan oroa
...
Gustav kanske har en helt annan..bild :-)

Sundevall sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sundevall sa...

Klart att det är oroande. Vore dumt att påstå något annat.

Men när du tar upp Fälldin kan man också påpeka att vi faktiskt var störst innan kärnkraftskritiken kom in i bilden, 1973 om jag minns rätt. Så ompositioneringen i kärnkraftsfrågan (som inte är så stor om man sätter sig in i vad uppgörelsen innebär) kan knappast heller förklara nedgången.

Stureplanscentern, som f.ö. är ett självironiskt uttryck, är ett barn av en lång process som inleddes i början av 90-talet. Gustav själv var tillsammans med en grupp andra numera centralt placerade partister drivande i denna ompositionering som i min mening är mer i linje med partiets arv än den korta period av samarbete med socialdemokraterna.

Och ja, vi föreslog och genomförde faktiskt mycket först ;) 15-minuterstrafik, vi räddade saltsjöbanan, vi skapade första miljöprogrammet i SLL, med mera.