tisdag 25 augusti 2009

Socialdemokratin behövs - för vem?

Nej, det är knappast artikeln i DN om socialdemokratins förnyelse som får Nynäshamns kommunalråd att meddela sin avgång ett par dagar efter. I stället är det andra uppgifter som lockar. Den som löpande följer Annas betraktelser vet detta sen ett tag. Om Ilija Batljans nya karriär tänker jag inte blogga, av principskäl eftersom han blir "nykomling" på den valsedel jag också kandiderar till. Möjligen tillåter jag mig att på Facebook-vis klicka "gilla".

Däremot har Ilija Batljan två viktiga egenskaper som jag tror sammanfattar vad en stark socialdemokrati måste ha för framtiden. Både de drömmar och visioner om framtiden som ska vägleda. Och det oerhört handfasta i vardagen, långt borta från sammanträdesrummen. Och alltid på "sina väljares sida" när motkrafter hotar. Även om det är de egna leden. Som ledare i Nynäshamn har han satt höga politiska och säkert vackra mål inom miljö och folkhälsa. Men också gjort praktik av det mitt i vardagens Nynäshamn. Fler kan lära av det.

Aftonbladets ledare tar vid framtidsdebatten i dag. Budskapet är att partiet inte bara kan krama en lattedrickande medelklass. Partiet måste också gå bakom disken, och fånga den som häller upp latten. (anmärkn: något som tar tre gång så lång tid som när jag beställer en svart kaffe)

Jag tycker att det tangerar mitt eget budskap i något inlägg: vi måste klara av att ha två tankar i huvudet samtidigt. Att både ha en politik för en växande medelklass OCH stå benhårt fast vid att politiken måste användas för att ta itu med orättvisor, utanförskap, segregation och allt det andra som politik, socialdemokratisk politik, behövs för. Det är just där som något av Socialdemokratins verkliga "varumärke" ligger. Vi kan kalla det generell välfärd, jämlikhet, ja kanske till och med solidaritet.

Socialdemokraterna - för dig som har lyckats
må kanske bli nästa års valslogan. Jag tror inte det funkar.

Bloggar: (nyare inlägg)
- Calle Fridén: "Cigaretter och klassamhället".
- Arvid Falk: "Progressiva koalitioner istället för fokusgrupperProgressiva koalitioner istället för fokusgrupper"
- Jan Andersson: Både omställningsförsäkring och LAS behövs."
- Ewa Jansson: "Ny politik - rätt anslag".
- Amandas tankar: "Socialdemokraterna är fega"

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Thomas sa...

Socialdemokratin behövs - för vem?
I ivern att fånga in HBT och alla andra grupper som ligger illa till håller (s) på att skaffa sig stämpeln "Partiet för förlorare". Det är väl rart och gulligt, empatiskt och alla andra vackra ord men vinner man verkligen val på det? Arbetarklassen minskar och allt fler blir tjänstemän men på något sätt står (s) kvar och stampar på samma fläck som för 30 år sedan.
Solidarisk skattepolitik - dvs att politikerna chockhöjer skatterna så att det svider ordentligt hos även de med små inkomster så att de möjligen får ett bidrag tillbaks. Är det ett vinnande tema hos den alltmer och bättre utbildade medelklassen. Den har inget förtroende för att politiska broilers med bristfällig utbildning ska ta hand om deras surt förvärvade pengar och använda dem på ett bättre sätt än vad de själva förmår. Där har de 4:as gäng i DN helt rätt. Detta är budskap som enbart eldar de redan frälsta men inget som man vinner val på! När Thomas Östros talar om jämmer och elände för att politikerna får mindre makt - vem appelerar det till?

Jonas Petersson sa...

Klart ni behövs; vem ska annars se till att bidragsförsörja den miljon utomeuropeiska "flyktingar" ni importerat?