måndag 31 augusti 2009

En pressad alliansledare i ledningen för ett djupt splittrat parti?

Expressen följer idag upp moderatstämman. Reinfeldt har enligt tidningen nu ett splittrat parti att styra. Inte bara det utan också ett parti med "djupa ideologiska åsiktsskillnader". MUF-are och andra krigar för försämringar av LAS. Miljön och skatter är andra "splittringsfrågor". Samtidigt leder de rödgröna i alla nyligen publicerade opinionsmätningar.

Visst ser det positivt ut för de rödgröna men allt beror förstås på ambitioner och utgångsläge.
Jag tycker att Expressen kör med överdrifter som inte är i närheten av det jag själv såg från stämman på TV 24. Visst: debatt och åsiktskillnader. Men långt i från någon farlig söndervittring av partiet. Så brukar i och för sig också S-kongresser avspeglas i nyhetsrapporteringen.

Expressens artikel bör i alla fall göra DN:s ledarredaktion glada. I morse hade ledaren skarp kritik mot det man betecknade som Reinfeldts dubbla misstag. Han talade för mycket om moderata storhetsplaner och för lite om alliansen, menade DN. Bloggade om artikeln här.

Till Expressen säger nu Reinfeldt att det är fördjupning av allianssamarbetet som ska prioriteras. (möjligen inte riktigt i linje med "statsbärartalet").
- Förnyelsen av Moderaterna har gått så pass långt att jag känner det som att mitt parti är redo att fördjupa sig med alliansen och vinna nästa val
Socialdemokratin har som motståndare nästan alltid moderaterna. Jag gissar att det bli så nu också. Med tanke på det Reinfeldt talade om i gårdagens Agenda, "sammanhållning" genom sänkta skatter för de välbeställda och som ett redan nu misslyckats recept för fler jobb, är fighten given.

Samtidigt ska styrkorna formeras till en strid mellan två block. Att regeringspartierna kommer att spegla de rödgröna som splittrade och som ett "vänsterexperiment" vet vi. De rödgröna, med ett femtontal överenskommelser om statens budget bakom sig, lär förvisso ha konfliktpunkter men inte i närheten av det som nu målas upp. Vinner erfarenhet så är det faktiskt S, V och Mp som har fördel. Och jag utesluter inte heller att ideologi, värderingar och trovärdighet i sakfrågor som jobb, vård och miljö är viktiga nycklar till Rosenbad.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,