onsdag 26 augusti 2009

Flygbladsfixaren på Svenska Dagbladet

Ännu en gång har den så ambitiöse Per Gudmundson på SvD:s ledarredaktion knåpat ihop texter. Den här gången om löner, förnyelse och samarbetet LO / Socialdemokraterna. Per G. tycker att det är för mycket samarbete mellan Mona och Wanja.

Illustrationen råkar hamna på något som inte har ett dyft med de båda att göra. När Per G skriver om Byggnads och Wäst-Byggs konflikt som förts till centrala förhandlingar så passar det inte att berätta om Byggnads första krav och skälet bakom: att ge mer i lön till byggare. Inte mindre.

Jag tänker på den nu skäggprydde arbetsmarknadsministern. I gårdagens Rapport ställdes Littorin till svars om de mycket lågavlönade bärplockare som tidvis vistas i Sverige för att förse bärindustrin med råvaror. Littorin menar att det inte är något som svenska regeringar ska bry sig om utan är en sak mellan parterna. Det LO som Per Gudmundson så gärna vill lägga ner ska ta ansvaret.

Gudmundson virrar i en labyrint när han först slår mot Byggnads och sen helt plötsligt talar om lönesänkningar som "förnyelse" och "reformer". Jag ser att 100.000 löntagare får del av detta i arbetslöshetens Sverige. En svagare fackföreningsrörelse är förstås efterlängtad av vissa. Att så blir verklighet efter regeringens agerande om avgifter till a-kassan hyllas möjligen av PG.

Nu ska man inte förledas att tro på en medveten, långsiktig strategi från tidningens sida, något som kan vara en försvarbar reaktion. De mycket flygbladsliknande texterna som alltid slår mot vänster och nästan aldrig granskar den makt som styr (till skillnad från Svd:s utmärkta nyhetsredaktion) är väl helt enkelt ett uttryck för ett kall att fungerar som megafon.

En glädjande omsvängning ser jag ändå. Kanske beroende på bloggosfärens invändningar. Det S-nätverk av unga kvinnor som Per Gudmundson för några dagar sen gjorde ner lyfts i dagens "flygblad" fram som "försök till förnyelse" och jämförs till och med med Stureplanscentern. Det sistnämnda må de unga kvinnorna själva bemöta, om det är nödvändigt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,