torsdag 6 augusti 2009

Ivrig väntan på alliansförslag i Timbroanda

Vad är Timbro? Det är egentligen den första frågan man ska ställa sig när man läser Thomas Idergards DN debatt idag. Inte för att diskussionen om hur kommuner använder pengar är oväsentlig. Tvärtom. Men att Timbro är de borgerliga tankarnas högborg med ett politiskt syfte är en viktig utgångspunkt. Så granskas S-kommuner, inte borgerliga, precis som vilken rapport som helst som hade skrivits på ett partihögkvarter.

Därför bär Timbrorapporten just namnet Långt i från lagom. Här är syftet att peka på en S-kommun som vill bygga en skidtunnel. Om det är rena kommunala pengar, eller som jag förstår i "skidtunnelns fall" en kommun som söker andra finansiärer, verkar inte få Idegard att nyansera argumentationen. Det verkar i alla fall som om moderaterna och alliansen i övrigt i Botkyrka har stött projektet? Kanske skulle också Idergard ha andra utgångspunkten om det gällde en debatt om t.e.x nationalarenan i Solna? Moderatkommun. Gigantiska belopp. Staden i högsta grad risktagande. Förutsätter ett jättelikt köpcentrum.

Med det sagt. För att klara välfärden i skola och vård behöver kommunerna mer resurser. Att den borgerliga regeringen har avsatt allt för lite är "inte bra". Timbros lösning då? Håller den?
":.verksamheter som inte rör välfärd eller utbildning. Det överstiger med råge det som kommunsektorn nu behöver spara för att nå balans 2010. Ur ett makroperspektiv skulle alltså inte ett öre behöva dras in från ”välfärdens kärna
Jag säger lycka till valet 2010 med den politiken. Att smita undan genom att tro att kommuner till 2010 ska ha gjort de förändringar som - hypotetiskt - skulle vara möjliga är bara "låtsaspolitik". Timbro och Tomas Idergard borde vara mer seriösa än så. Hade jag mer tid så skulle jag rabbla liknande listor över moderatledda kommuners investeringar och oppositionskrav. I hastigheten ett exempel här, kallbad.

Man kan alltid diskutera hur ökade tillskott ska utformas. De borgerliga har ju hånat S-beteckningar som "Wärnersson-pengar"; "Hallengren-pengar" osv. Men det är, som jag också bloggade om igår, solklart att välfärden naggas i kanten av att regeringen smiter. Att svenska folket inte får uppleva några "Björklund-pengar" må så vara. Timbros rapport vänder dock bort fokuset från arbetslöshetens kostnader. Timbros rapport vänder bort fokuset från att vi har en regering som valt sänkta skatter före välfärden och som nu inte skjuter till resurser för att vården och skolan ska kunna upprätthålla sin kvalitet framöver. Det är riktigt illa.

Men Tomas: Jag kommer att pricka av förslag från allianspartierna runt om i landet som har den inriktningen du talar om. Det är val nästa år. Jag tror inte att det kommer att regna såna initiativ i de svenska kommunerna.
.

Bloggar: Johan Westerholm, Erik Laakso, Magnus Callmyr

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man får hoppas att Thomas I. kommer in i värmen...
Då blir det sannerligen ett lätt val att vinna.
Vad än regeringen kommer att säga så är det ju bara att hänvisa och säga: Ja, men ni har ju Thomas Idegard.
Detta kommer att leda till att moderaterna blir tvungna att ta avstånd från honom.
Daniel

Rudis sa...

Du raljerar över att samma slöseri minsann förekommer även i borgerliga kommuner vilket då skulle göra slöseriet rätt. Argumentationslinjen är alltså att två fel ger ett rätt. Märkligt sätt att tänka.

Grundfrågan är följande: Kommunerna har ansvar för att budgeten är i balans. Vi har nu drabbats av en internationell lågkonjunktur som gör att skatteintäkterna faller i kommunerna. Hur ska man då lösa detta problem tycker du?

Det finns som jag ser det två rimliga alternativ, och två orimliga.

1. skär i vård, skola och omsorg (orimligt).
2. skär i byggande av friluftsbad, sportanläggningar, osv (rimligt, och det inte bara i kristider).
3. Höj kommunalskatten. (rimligt, men inte långsiktigt klokt, kommunen har ansvar för budgeten).
4. Statsbidrag till kommunerna (orimligt då det belönar kommuner som missköter ekonomin).

Bland dessa alternativ är ju valet trivialt - bort med skrytbyggena.

Peter Andersson sa...

Rudis, med dagens besked har snart alla partier äntligen erkänt att det krävs mer resurser till välfärden i kommun och landsting.

Timbros rapport förefaller en aning felplacerad i tid, om inte annat.