tisdag 4 augusti 2009

Vem bryr sig om Hofors?

Har Fredrik Reinfeldt varit i Hofors? Jag vet inte. Senaste valet fick socialdemokraterna drygt 50 procent av rösterna till riksdagen. Moderaterna 13,67. I Hofors är arbetslösheten högre än i Reinfeldts hemkommun Täby. Arbetsförmedlingens statistik visar att i juni hade arbetslösheten i Hofors ökat från 490 förra året till 812 i år.
(10 000 invånare) Den ökar också i Täby. Från 346 förra året till 636 i år. Det ska jämföras med 61 000. Men visst: arbetslöshet och varsel slår också mot Stockholms län.

Det viktigaste för statsministern att lära från hoforsborna säger Karin Landström till DN idag:
"Folk går hemma och tycker att de inte är värda någonting"
Det är så, Reinfeldt, som de arbetslösa tänker och känner. Visst finns fusk. Fusk med gemensamma pengar som ska, som det heter, beivras. Men arbetslösheten är främst detta: att inte komma till sin rätt. Att inte få användning av kunskaper och färdigheter. Att stå utanför. Just det som du lovade före valet skulle fixas. Det lät så enkelt då.

Att finanskris och annat slår hårt mot jobben och därmed mot välfärden är ett välkänt samband. Att göra allt man kan för att möta krisen är den viktigaste uppgiften för en regering. Det görs inte idag.

I går beskrev bloggen Alliansfritt Sverige hur tystnaden lägrar hos borgerligt sinnade bloggare om detta. Idag har få än så länge uppmärksammat Hofors. Några har bloggat om de nya dystra siffrorna som DN berättar om. Anders Löwdin, Anna Vikström, Johan Westerholm. Fler reagerade på rapporten om bloggandet. Vem bryr sig om Hofors? Och vem ser allvarligt i att jobbkrisen nu börjar påverka tillväxtregionerna? Det borde vara vi alla.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Skål! sa...

Ett problem med Sverige är att det inte är politikerna som måste bära all börda. Det är trots allt medborgarna i Sverige som väljer sina representanter. Den största bördan skall läggas på gemene mans axlar.

Ett problem med svenskarna är att denna vägrar att se allting i sin helhet. Oftast har man en alltför positiv syn på saker och ting, trots att det skulle vara gynnsamt att tänka lite kritiskt och negativt då och då.

Exempelvis: Flertalet jag känner har inte identifierat att vi har permanent arbetslöshet i landet. Sverige har befunnit sig i en jobbig arbetsmarknadssituation i snart trettio år.
Mina bekanta möter ofta siffror om arbetslöshet som ett uttryck för lathet och bristande karaktär. Enligt många svenskar beror arbetslösheten i Hofors på att folk är lata och saknar karaktär för att försörja sig själva. En tanke på att det krävs en finansiering (tillgångar, besparingar och lån) för att kunna genomföra ett effektivt och lönsamt arbete finns det inte en tanke på. Ingen vill ju jobba gratis så vi skall därför inte heller sätta de arbetslösa i stenbrott eller sandgropar med skyfflar och bomullsdräkter. Visst, man kan ju säga att det finns saker att göra i samhället; ta hand om åldringar, ta bort klotter osv. Ja visst, det ser jag också. Men inte får staten mobilisera billig arbetskraft som kan riskera att konkurrera med privata företag, eller öka arbetskraftutubdet så att avtalslönerna och solidaritetskontraktet som samhället håller fast vid `riskerar´ att brytas. På många håll har det redan kollapsat.

Vi måste se begränsningarna och bristerna för att kunna förändra och bli bättre. Alltför god, till och med falsk, självbild kan bedra.

Det krävs stora förändringar i Sverige.

Illwill sa...

De problem vi har i Sverige (och de är åtskilliga) är inte värre än att de går att lösa av människor med kompetens och intelligens.

Med andra ord: vi är råf*ckade. Vad får man om man slänger in en svensk politiker i ett torrdass? Ett torrdass som luktar värre.

Då bloggaren har åsikter om vad andra får skriva kan jag tyvärr inte lista några enkla lösningar på Sveriges problem, men det är inte speciellt avancerade lösningar...bara logiska.

Krikon sa...

Hofors ja. Ett sorgebarn vill jag kalla kommunen. Bloggare bör fråga sig varför arbetslösheten är så stor just i Hofors. Sedan görs jämförelsen med Täby kommun. Är det ingen av Hoforsborna som ifrågasätter vem som styr och har alltid styrt i Hofors? Det kanske är så att det är (s) och (v) som gör att Hofors ståtar med hög arbetslöshet och skyhög kommunalskatt?
Jag som småländsk företagare med rötter i Torsåker kontaktade via email det kvinnliga kommunalrådet (s) i Hofors och fick veta att kommunen hade ALLA slags fritidssysselsättningar såsom simhall, idrottshall, skidanläggning etc etc. Till och med två heltidsanställda som språrade skidspåren! (Vad gör dessa under sommaren kan man fråga sig?) Är det verkligen nödvändigt att kommunen/skattebetalarna finansierar allt detta.Hur många av de åldrande hoforsborna utnyttjar dessa anläggningar? Det är säkert mera ekonomiskt att låta vissa idrottsutövare åka taxi till Falun och låta Hofors kommun stå för alla kostnader. Varför samordnar inte Hofors sina investeringar med grannkommunerna när det gäller dessa stora kostnadskrävande investeringar?

Efter att ha kommunicerat med kommunalrådet insåg jag att Hofors kommun inte var någon företagsvänlig kommun för mitt företag som krävde/kräver 35 nyanställningar.
Om Hofors skall kunna jämföra sig med Täby så måste kommuninvånarna rösta och bstämma sig för en helt annan kommunstyrelse.

Krikon sa...

Hofors ja,
En av (s) förstörd kommun!
På 40,50 och 60 talen florerade Hofors i företagsamhet.
Min farfar hade en möbelfabrik i
Torsåker, en möbelfabrik i Hästbo och möbelaffär i Hofors. Hofors var en blomstrande centralort dit människor sökte sig för att handla, gå på bio och roa sig.
Numera är Hofors en trist håla, förstörd av socialdemokratiska politiker dit inga företagare (som jag) vill investera i.
PS: Jag frågar mig fortfarande vad de kommunalt anställda skidspårarna sysslar med under sommaren? DS