söndag 23 augusti 2009

Israelisk absurd konfliktupptrappning- nu stoppas svenska journalister

Israel stoppar svenska journalister. Det ser jag på Ekots hemsida precis innan postning av detta inlägg. Det gör det än mer angeläget att skriva:
- - - - - - - -- - - -- - - - -- - - - - - - -- - - - - - - - -- - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - -- - -
har en artikel i tidningen Aftonbladet trappats upp till orimliga proportioner. Den israeliska regeringen i en av världens ledande krigsmakter har hissat de politiska angreppen mot Sverige ända till premiärministernivå. Man kan diskutera detta utifrån artikeln i sak. Men lika viktigt är det principiellt vansinniga som Israel uppvisar. Viktigt att fördöma rejält! Ulf Bjereld utvecklar sina tankar i ett läsvärt inlägg.

Israel har inte fattat att agerandet säger mer om Israel självt, som företeelse och som statsbildning. Oftast är det palestinier som drabbats av hela det israeliska registret av psykologisk, ekonomisk och militär krigföring.

Sverige får nu en släng av sleven av den propagandaapparat (även på Facebook) som inte tolererar någon kritik. Och oavsett vad detta handlar om är motivet alltid att stoppa "antisemitism". Att protestera mot bosättningspolitiken är också "antisemitism". Att högt protestera mot Israels attacker mot Gaza ses som "antisemitism".

För oss som är beredda att slåss mot antisemitiska krafter är Israels missbruk och användning av antisemitism som ständig undanflykt en djup skymf.

Chefen för Israels regerings pressbyrå, Seaman, uttalar att det kan bli mycket svårt för den nu svartlistade tidningens journalister att arbeta i det heliga landet: Skälet att det tar tid med tillstånd att resa in till Gaza är inte oväntat från någon annan slags regim men måste sägas vara graverande för Israel, en antydan om den respektlösa och
– Vi kanske måste undersöka deras blodgrupper för att kontrollera om de är lämpliga som organdonatorer
Statsrådsparaden mot Sverige fortsätter också. Den israeliska finansministern Yuval Steinitz visar ännu ett exempel på det skämt som statens beteckning "demokrati" är. Mest har förstås palestinier fått det bekräftat, länge, hårt och skoningslöst och med tidvis oerhört matta protester från övriga världen.
- Vem som helst som är ovillig att fördöma sådant blodsförtal kan bli betraktad som icke önskvärd i Israel, säger Steinitz enligt tidningen Haaretz.
Däremot hävdar Israeliska ambassaden i Stockholm att något hinder för Aftonbladet att arbeta i landet inte finns.

Konkurrenten Expressen "avslöjar" turerna kring publiceringen. Här uttalar sig också Bassem Eid från människorättsorganisationen Palestinian Human Rights Monitoring Group. Till Expressen säger han: "
Jag har aldrig sett en sån här artikel i nån arabisk tidning. Ingen har rapporterat om det här ämnet - för det är bara rykten.
Donald Boström kommenterar med att det handlar om journalistik. Han förmedlar vidare berättelser från palestinska familjer och ger Israel rätt att kommentera. Om jag fattar rätt har inte Boström fått någon sådan. Och Hökmark verkar fortfarande sitta kvar i EU-parlamentet...

Ulf Bjereld, en klok person, skriver:
Men Israel kan inte särbehandlas - varken positivt eller negativt. Vi måste ställa samma krav på Israel som på andra stater när det gäller att följa folkrätten. Anklagelser om att israeliska soldater stjäl organ från döda kroppar måste uppmärksammas i lika stor utsträckning som om anklagelserna riktats mot soldater från andra länder
På nätet
finns förstås Israelförsvar. När jag gärna vill kommentera ett blogginlägg som förefaller vara en skribents riktiga feltändning upptäcker jag tyvärr att åsikterna på bloggen inte kan bemötas eftersom kommentarsfunktionen är stängd. En talande bild...

Fler bloggar:
- Carl Bildt, "Fortsatt viktig debatt"
- Alliansfritt Sverige: "Israelambassadören agerade inte på eget bevåg"
- Svensson: "Reaktionärerna i Israels regering"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Markus Blomberg sa...

Klokt.

Mats sa...

Du är ju helt rabiat. Israel har väl aldrig protesterat mot svenskar som kritiserar bosättningar? Det är väl ingen som kallat det antisemitsm?

Däremot är det allvarligt, och säger mycket om Sverige, när en blodslögn kan publiceras på två fulla sidor i Sveriges största tidning. Vad säger det om svenskarna? Aftonbladet måste ju utgå ifrån att folk kan tänkas tro på det.

Gällande Aftonbladets pressackreditering så handlar det inte om att förbjuda rapportering. De ör helt fria att rapportera från Israel om vad de vill, Ackreditering är en extra service som innebär lättare access till beslutsfattare, presskonferenser osv. Rasistiska tidningar som inte respekterar pressetik, exempelvis från Iran, får inte heller ackreditering. Detsamma gäller Brunbladet.

Calle Fridén sa...

Såg precis fd israeliske ambassadören i Sverige yttra sig. Enligt honom ägs 85% av media i Sverige av socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen, vilket skulle vara upprinnelsen till det här. Är Bonnier informerade?
Och jo, det har förekommit skriftväxling på diplomatisk nivå rörande bosättningarna. I samband med att EU kritiserade Israel för brott mot överenskommelserna svarade Israels regering med skarpt formulerade noter, där särskilt Sverige pekades ut