onsdag 19 augusti 2009

Bildt beordrat Tel-Aviv ta bort pressmeddelande när skadan redan är skedd?

Israel, en av världens största militärmakter, en nation som sedan sin födelse har pekat fingret åt omvärldens resolutioner, söker sig nu mot Sverige. Här har skrivits skit om landet. Detta ska stävjas. Samtidigt vässas argumenten som alltid. Varje kritisk röst mot Israels svinaktiga agerande mot palestinier bemöts med tal om antisemitism. Så har det blivit också i "Aftonbladetaffären".

Egentligen är det blandat: både skrämmande och patetiskt. Hur kan man vara så totalt insnöad i sin egen värld att man tror sig har rätten att tala om för andra länders press vad som ska skrivas eller inte skrivas? Detta utvecklas av Aftonbladets Helle Klein, som också helt motiverat är ytterligt kritisk mot den svenska ambassadörens agerande. Hon vill också ha Carl Bildts synpunkter:
Donald Boströms artikel nu blivit en politisk brännande fråga om yttrandefriheten. Hur kommer liberala redaktörer som alltid annars brukar skrida till yttrande- och pressfrihetens försvar att reagera? Vad säger Carl Bildt? Delar utrikesministern ambassadör Borsiin Bonniers hållning till svensk pressfrihet?
Niklas Ekdal på Newsmill, kritisk till Aftonbladet men rycker ändå ut till försvar mot förakt för demokrati och pressfriheten som Israels agerande är ett uttryck för.
Sverige har pressfrihet, under utgivares ansvar och under lagarna. Då ska inte stat, regering och diplomater gå in och recensera. De behöver varken ta ansvar för eller distansera sig från vad som står i tidningarna. Det är inte ambassadörens bord.
I allt detta är förstås annat väldigt beskedligt. Men visst är det en skandal att den svenska ambassaden har agerat som man gjort. Att nu pressmeddelandet verkar bortplockat från ambassadens hemsida förbättrar inte situationen, snarare tvärt om. Skadan är skedd, det finns på andra ställen, och en ambassadör har gjort ett oerhört kraftfullt eget uttalande. Det i en region där allt annat än sådana diplomatiska felsteg av betydande omfattning behövs. Som DN så riktigt skriver:
Utrikesminister Carl Bildt avböjer att för DN kommentera det israeliska utrikesministeriets utspel. Det innebär att ambassadör Borssin-Bonniers uttalande är den enda officiella svenska responsen på Israels kritik av Sveriges demokrati och pressfrihet.
Vad gör Carl Bildt. Något blogginlägg i frågan kan jag inte hitta. Än mindre några pressmeddelanden.

Bloggar: Knuff.
Mer: Ekot, SvD, Journalisten.se,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

dark & green sa...

Fruktansvärt att ambassadören svarade som hon gjorde. Jag tar inte av stånd från aftonbladet... Vem skulle göra det pga av detta, dom brukar ju köra värre saker...

Frågan kvarstår med tanken på avslöjandena i USA, sker skörd av organ på palestinier?

Läs även: http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/2009/08/mer-organstold-censur-och.html

Peter Andersson sa...

Ruggigt. Ska kolla vidare

p

Anonym sa...

Ingen nyhet att Israeler stjäl organ, de är så ohumana:

Israel dödar Palestinska pojkar och stjäl deras organ för transplantationer!

--------------------------------------------------------------------------------

Källa :
1- Ockuperade Jerusalem: 9 Januari, 2002 (IAP News http://www.iap.org/)
2- Resumen News Service http://www.nodo50.org/resumen
3- UNITY NEWS

Israel erkände av taktiska skäl på Torsdagen att doktorer vid Israels rättsmedicinska institut (Abu Kabir) hade avlägsnat de vitala organen ur tre palestinska barn i tonåren vilka dödats av den Israeliska armen, för tio dagar sedan.

Den Israeliska hälsoministern Nessim Dahhan gav som svar på en fråga ställd av Ahmed Teibi medlem i det Arabiska Knesset, att han inte kunde förneka att organen av dessa palestinska ungdomar, vilka dödats av den Israeliska armen, hade avlägsnats och använts för transplantationer eller för vetenskaplig forskning.

"Jag kan inte säga med säkerhet att någonting sådant (att man avlägsnade organen) inte hände."

Teibi sa att han hade fått trovärdiga bevis som bevisade att Israeliska doktorer vid rättsmedicinska institutet avlägsnar vitala organ som hjärta, njurar och lever ur palestinska ungdomars och barns kroppar vilka dödats av den Israeliska armen i Gaza på Västbanken.

Israeliska myndigheter håller normalt kvar de döda palestiniernas kroppar i ett par dagar utan att ge någon förklaring.

Den 30 December dödade den Israeliska armen tre palestinska pojkar i 14-15 års åldern nära Khan Younis under oklara omständigheter.

Armen sände ut motsägelsefulla rapporter angående dödandet, medan palestinska källor anklagade israeliska trupper för att de kallblodigt mördat dessa tre obeväpnade pojkar.

De tre kropparna lämnades över till palestinierna för att begravas den 6 januari.

Fast, kort före begravningen undersökte palestiniernas medicinska myndigheter kropparna och fann att huvuddelen av de vitala organen saknades ur deras kroppar.

Israelisk media har så gott som ignorerat hela händelsen.