torsdag 6 augusti 2009

Kommunpengar: Igår nej från Attefall - idag njae från Borg

Finansministern kommenterade i Ekot alla de krav som ställs på regeringen om mer resurser till välfärden.Trots att nyheten om de glada finansministerminerna fanns över nyheten om "allt fler företag i konkurs" så valde han utspelet idag. Visst är det en ingång i budgetarbetet. Frågan är väl hur de kommuner som nu försöker få greppet om 2010 ska få ihop allt med så vaga besked. "Det kan vara välfärdens kärna, det kan vara utbildning, det kan vara åtgärder mot arbetslösheten", som Borg uttryckte det.

Idag efterlyser också bankerna mer resurser till kommunerna. I går var det Kd-politiker och tidigare har också folkpartiledaren gjort detsamma. Tillsammans med politisk opposition, konjunkturinstitutet och regeringens finanspolitiska råd.

Hur argumentationen ska kunna gå Tomas Idergards väg är obegripligt. Morgonens utspel på DN debatt som jag kommenterade här, verkar mer vara en försöksballong för att flytta gränser för debatten högerut. Timbro har i sin analys av läget inte stöd av någon annan.(än Dick Erixon) (offentligt i alla fall) För övrigt gillar jag Maria Ferms analys om varför inte Vellinge har någon kultur- och fritidsnämnd:
Men vad konstigt då. De snyltar ju på Malmö och Köpenhamns kultur- och fritidsutbud. Utnyttjar det kulturutbud och de arbetstillfällen Malmö och Köpenhamn tillhandahåller och tar stadsjeepen tillbaka till Vellinge och betalar skatt.
Jag tänker inte klaga om den massiva opinionen vinner över Timbros tokerier. Nu verkar det vara på gång i alla fall. Även om det nu verkar som att finansminister Borg vill satsa på något medan KD:s Stefan Attefall menade så sent som igår att det var för tidigt att lova något.

Bloggar: Jan Andersson, Kulturbloggen, HBT-sossen, Kent Persson, Alliansfritt Sverige, Rabulist, Johan Ingerö

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Edvin Ala(m) sa...

Det är onekligen en intressant diskussion som pågår.

To be continued...

MC sa...

Det som är lite komiskt är att jag till skillnad från många tolkar det som att Timbro går socialdemokratins väg med detta utspel. Men men, tolkningar är alltid olika. :)

Intressant kan det iaf bli kanske.

Dunkelspel sa...

Nä MC det är snarare så att det är ett klassiskt exempel på "Good cop bad cop"