Helg med moderatstämma. Reinfeldt dominerar såväl medierna som mitt eget bloggande.
Som en av de första journalister jag har sett göra det, pressades moderatledaren av Karin Hubinett, Agenda, om de växande klyftorna i Sverige. Hon ställde det i relation till de sänkta skatter som moderaterna nu föreslår.
Reinfeldt lär ha fått smeknamnet "tvålen". Det passar. Den sedan flera år utskrivna talregeln upprepades igen. Utan att närmare förklara om den stämmer. Hans budskap är att om man sänker skatter så ökar drivkrafter för jobb. Jag grunnar över hur hela den tankekedjan ser ut...
Tankegången verkar vara att många idag avstår från att jobba och i stället lever på bidrag. Det har som bekant lett till sänkta ersättningar. De sänkta skatterna har gett mindre till välfärden. De sänkta skatterna har till 30 procent gått till de 10 procent som redan har mest. Samtidigt närmar sig Sverige massarbetslösheten.
Jag fattar fortfarande inte hur den vägen ska minska arbetslösheten?
Reinfeldt för den politiken han gör för att "öka sammanhållningen" i Sverige, som han uttrycker det. Samtidigt som skatterna sänks är var femte industriarbetare arbetslös. På Volvo i Köping känner man av krisen in på skinnet. Hotet om arbetslöshet i kombination med en regering som vägrar stötta landets enskilt viktigaste industrigren har lett till att man tvingats acceptera lönesänkningar på ett par tusen per månad. Mer än Reinfeldts sänkta skatter.
Leif Eriksson som är klubbordförande på Metall säger att han för ett år sedan hade förväntat sig att uppgörelsen om sämre löner skulle kombineras med stöd från regeringen. Nu uteblir det. Riksdagen har avsatt 28 miljarder men Reinfeldt väljer att inte göra något.
Agenda har räknat ut att löntagarna i industrin har sänkt löner för totalt 1,2 miljarder, något som beräknas ha räddat 12.000 jobb. Så sänkta löner är okey som verktyg men inte stöd av regeringen.
Moderatledaren har en blixtsnabb tunga när han förklarar att jobbkrisen beror på en global finanskris. Att löntagarna ska ta smällar genom sänkta löner och sämre ersättningar är helt okey för honom i det läget. Att samtidigt försöka inbilla folk att de sänkta skatterna ger fler jobb är nonsens. Att samtidigt försöka tillföra etiketten "..för låg- och medelinkomsttagare" eller tala om vårdgrupper som "sjuksköterskor" som de som gynnas är nu en retorik som Reinfeldt själv må vara i det närmaste religiöst övertygad om.
I den senaste mätningen av partisympatierna går de rödgröna och S framåt. Reinfeldts allians backar. Det är helt naturligt.
Kulturbloggen har sett samma bleka Reinfeldt som jag.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, fredrik reinfeldt, moderaterna, agenda, karin hübinett, val 2010, skatter, välfärd, lönesänkningar, volvo, saab, varsel, jobbkris, jobbävning,
4 kommentarer:
Peter!
Reinfeldt har helt rätt. Det går inte att pumpa in skattepengar i bilindustrin. Hur skulle mer skattepengar i bilindustrin öka efterfrågan på bilar?
Det fungerade inte för varven på 70-talet och det kommer inte fungera för bilindustrin nu. Det enda som kan rädda industrin är att den blir duktigare på att erbjuda produkter som köparna vill ha till priser som köparna kan betala.
Det löser man inte med industristöd. Det löser man med sänkta skatter så att konsumenterna får mer att konsumera för och samtidigt kan kostnaderna för industrin sänkas på produkterna blir billigare. För att klara av det med bibehållen välfärd måste den offentliga sektorn effektiviseras. Ta bort myndigheter och verksamhet som man kan vara utan och lär av industrin hur man gör rätt saker på rätt sätt för de myndigheter och verksamheter som blir kvar. Minska administration och byråkrati. Minska på antalet chefer. Minska på antalet politiker.
Mer här:
http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2009/08/skattedilemmat-varfor-hogre-skatt-inte.html
En bra början är företagen slutar att pumpa in pengar i totalt onyttiga organisationer som Timbro, bara där skulle det frigöras stora summor pengar som kunde användas mycket bättre av företagen.
Jag rekommenderar städning åt herrar Poiryr-martinsson och Idergaaard istället för att slösa med företagens surt förvärvade slantar.
Medborgare X
med tanke på att skatterna nu har sänkts med närapå de 130 miljarder som gjorde att Bo Lundgren fick sparken så behöver vi ju inte göra något. Vändningen för SAAB kommer, ju enligt din tes.
Men möjligen kan man sakna kreativiteten hos regeringen. Vem har snackat om att pumpa in pengar som under varvskrisen? SOm gjordes av en borgerlig regering.
Ett ex: vi har en av världens mest skrotfärdiga bilparker som borde ersättas med miljövänligare. Stimulera den teknikutvecklingen och kanske mer (eftersom teknik finns) använd resurser till att vi ligger i framkant där.
Men som sagt..din teori genomförs så det är bara att vänta på vändningen.
När det gäller talet om administration o byråkrati. Det där är ord som används alltför slarvigt. Varje gång man preciserar så blir det inte så ..särskilt mycket. Varje krona är viktig men den som tror att sånt kan lösa finansiering av vård, omsorg o skola, så har man bevisbörda
AP: hoppas att någon ser dina sparförslag :-)
Skicka en kommentar