tisdag 18 augusti 2009

Stäng igen kommunen!


Det har gått knappt en natts sömn mellan mitt inlägg om kommunernas eventuella slöseri och jag ser Malin Siwe i DN som nu har vaknat. Här har konkurrenstidningen funnit en "grej" att köra, bäst att hänga på, verkar Siwe ha tänkt. Nu är det kommunalt kursdeltagande som ska stryka på foten tillsammans med ett skrotat internationellt engagemang. "Se din egen kommun, sedan dö". "Stäng ner kommunen" känns det som man vill säga.

Den som har sett kommunala förskollärare ansöka om fortbildningsresor kanske har en annan bild. Det är tämligen spartanska förhållanden man rest under, i alla fall i vår kommun. Säkert under den nivå Siwe själv kan acceptera. Om nu det kommunala konferensandet är högre än i privat näringsliv (räknat snitt) så är det minst lika skevt fördelat.

Hade effektivitetskampanjen stått för sig själv hade det varit en helt annan sak. Varje skatteutgift ska vara motiverad. Också om det sker genom en privat entreprenör. Det finns ingen anledning att en sekund försvarar slöseri och misshushållning.

Det som retar mig nu är att Svenskt näringsliv och Timbro, bland annat med hjälp av närstående Skattebetalarna som anställt "besparingskonsult", får skribenterna på mina morgontidningar att springa som yra höns efter att peka ut smågalenskaper och lätt angripbara oförnuftigheter som man hittar i rotandet i kommunerna. Må ansvariga kommunledningar ta till sig detta. Men de kan berätta att detta inte kommer att förta behovet av att regeringen skjuter till extra resurser till kommunerna. Icke!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,