Men viktigare än det är att vi får information om hälso- och sjukvårdens budgetförslag för 2010. Styrelsen ska inte "besluta" som i vanliga fall. Det blir mest en övergripande information. Sen rullar det på över hälso- och sjukvårdsnämnd, landstingsstyrelse och fullmäktige.
När man lyssnar kan ibland man tro att det är rejäla satsningar som väntar. Problemet är att traditionen i Stockholm är att prata de totala summorna. Så om fler invånare behöver vård, om priser och löner ska kompenseras så beskrivs det ibland som "satsningar". Det känns inte helt klockrent.
Enligt förslaget ökar budgeten för sjukvården med 1 miljard. (2,5 %. Det kan jämföras med förra årets ökning på 2,1 mdr (5,3 %). Det som känns mest oroande är det där som fortfarande inte är konkret:
De ekonomiska ramarna innebär att ytterligare effektiviseringar måste genomföras under 2010. I första hand hanteras dessa effektiviseringar genom oförändrade priser inom befintliga vårdvalsområden och påverkbara avtal. Efter dessa åtgärder saknas cirka 370 miljoner kronor för att uppnå en budget i balansDet är just det här som jag ibland grunnar på när sänkta skatter diskuteras (och genomförs).
Inte en krona mer än nödvändigt ska tas ut i skatter. Men först bör man kolla upp att de pengar man har kvar räcker till den service som väljarna har beställt. Inte försöka sig på båda vägarna utan att veta att man har råd. Stockholms läns landsting har som bekant gjort just det.
Men kanske täcker regeringens nya pengar in något av det landstinget har tappat på skattesänkningarna...
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukvård, stockholms läns landsting, moderaterna, filippa reinfeldt, välfärd, val 2010, anders borg,
2 kommentarer:
Säg upp en politiker då så blir det ju mer pengar över.
Jaohanna
tack för synpunkten. Nu är ju inte politiker anställda..vilket gör att det inte finns någon att säga upp. Sen kan man alltid resonera om antal förtroendevalda osv. Ibland får jag tanken: "Ok, då visar vi hur ett samhälle utvecklas om "politiker" , det vill sig skattebetalarnas och väljarnas företrädare försvinner. Vore i och för sig spännande att följa ett sånt projekt.
Det finns ett par problem:
- utan politikern försvinner ju så att säga "folkets" inflytande. Vem bestämmer då?
Fundera och återkom gärna?
Skicka en kommentar