tisdag 18 augusti 2009

Fredrik Reinfeldts spårlöst försvunna sommartal

20 grader. Omkring halvklart och uppehåll. När statsministern äntrar talarstolen i ett sensommarhöstpräglat Vaxholm på lördag finns förstås förväntan hos de församlade moderaterna. Vaxholm är en vacker stad.

Sommartal går sällan till historien. Men ett borde ha gjort det. När Fredrik Reinfeldt i sommartalet 2004 (?) bjöd in de övriga borgerliga partierna till sin allians så var det en viktig händelse. Men något är märkligt. Det verkar som om talet och hela upplägget med "Allians för maktskifte" som det då hette är medvetet bortrensat från nätet. En kvarglömd blogg av J. Munkhammar minner om dess innehåll. En hemsida, "Maktskifte 06" parkerad hos Loopia. En artikel av Pär Nuder. Sen: tomt.

Någon konsult, kanske, bytte ut "maktskifte" mot "Sverige". Resten av historien kan vi.

Vad säger Fredrik på lördag? I Vaxholm, av alla ställen? Läget är oerhört jämnt mellan blocken. Här måste han balansera. Oavsett hur man vrider och vänder på tabeller så blir fler arbetslösa och utanförskapet ökar.

Oavsett hur mycket man talar om sänkta skatter så finns den andra sidan av myntet: Behov av mer resurser till vården och skolan. När skolorna nu börjar möts eleverna av färre lärare. Kommunerna sparar, regeringen har varit för snål och lite längre åt höger tror man att nedlagda simhallar och stängda bibliotek ska fixa pengar till välfärden.

Reinfeldt har placerat de fortsatta skattesänkningarna sist på listan inför budgetförhandlingarna. Bra så, men det kunde han har tänkt på för sådär 85 miljarder kronor sen. På lördag kan han bli ännu tydligare. Frågan är väl vad Vaxholmsborna vill höra?

Han kontrar kanske Mona Sahlin? Partiet har ju en arbetsstämma helgen efter. Säkert kommer man att prata högt om jämställdhet då, för att inte hamna i kölvattnet av S. Vad innehållet ska vara återstår att se. Det räcker att läsa fördelningsanalysen av regeringens skattepolitik för att se att männen får betydligt större del av de sänkta skatterna än kvinnor. Samtidigt som det i mångt och mycket är kvinnojobb som berörs när kommuner och landsting inte har pengar.

EU-ordförande Reinfeldt kommer säkert att tala. Men osäkerheten kring klimatförhandlingarna kan spela Reinfeldt ett spratt. Den stora piken på hela EU-ordförande-skapet, klimattoppmötet i Köpenhamn, kan faktiskt haverera.

Så: jobben, miljö- och klimat, skatter, fördelningspolitik, utanförskap, kommunerna, jämställdhet, ..ingenting känns riktigt, riktigt klockrent. Och att hämta kraft och inspiration i ungdomens källa, som på videofilmen, är kanske inte riktigt gångbart.

Kanske har någon ändå sparat det där gamla "maktskiftestalet" från 2004. Det känns faktiskt som det enda rimliga och mest inspirerande som Reinfeldt kan tala om på lördag.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Mike sa...

Mummintrollet är en riktig STEKARE.

fy för politiker och psykopater.
Efterlysning var god skicka vidare.

http://dokubank.files.wordpress.com/2009/06/inge20090630-2694.jpg