fredag 14 augusti 2009

Skandalöst Socialdepartement svarar om svininfluensa


Det är skandalöst. Att Maria Larsson, folkhälsoministern, genom sin pressekreterare, meddelar att staten inte tar ansvaret för den de facto pandemi som finns. Jag har, som möjligen anas av min bakgrund, stort förtroende för politiska tjänstemän. Men när det handlar om behandlingen av den influensa som sprider sig kan man inte bara låta hälsa till folket via medier och genom sin pressis. Det är skandal.
Före sommaren tog som bekant Stockholms läns landsting ett totalt enigt beslut att beställa vaccin till alla två miljoner i länet. Det debatteras lite här och var om landstingen har gjort rätt. Är det fejk? Blir det allvarligt? Kommer vaccinet först när den värsta perioden redan är över? Kostar det inte för mycket? Hjälper verkligen detta? Är det inte läkemedelsbolagen som lurat skjortan av politikerna? Det och mycket annat ställs frågor om men här har folk också "uppfattningar". Jag hade också ett inlägg om det.

Frågan är väl hur mycket "uppfattning" man egentligen kan ha? Visst. Vi lever i en demokrati. I en situation när WHO deklarerat pandemi och där den högsta (medicinska) myndigheten i Sverige, Socialstyrelsen, rekommenderar vaccin kan man fråga sig vilken förtroendevald som skulle sagt nej?

När utgångsläget är att väldigt få vet särskilt mycket konkret om framtiden, vem vågar i ansvarig ställning inte fatta beslut? När de begränsade erfarenheter vi har av pandemier och av det nya viruset ändå visar att kanske en halv miljon bara i Stockholm kan smittas och 25.0o0 bli så allvarligt sjuka att det kräver sjukhusvård. Vem ställer sig upp och säger: "Jag är ändå inte med på att beställa vaccin". Nej, du. Inte jag!

Frågor och svar om svininfluensan
.
Info på Smittskydd Stockholm, även för vilsna doktorer.
Bloggar:
- Catharina Elmsäter-Svärd

- Birgitta Rydberg,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Peter Strobl sa...

Ledarskap Peter, eller snarare brist på det.

Finkänsligt gjort eller ytterst strategiskt genomtänkt, låt informationen gå genom pressekreteraren.

Skämt åsido, skandal var ordet.

Blackie sa...

Här är en intervju med en epidemiolog som jag skulle vilja att alla i hela världen läste!.

INTERVIEW WITH EPIDEMIOLOGIST TOM JEFFERSON
‘A Whole Industry Is Waiting For A Pandemic’

“WHO has changed its definition of pandemic? The old definition was a new virus, which went around quickly, for which you didn’t have immunity, and which created a high morbidity and mortality rate. Now the last two have been dropped, and that’s how swine flu has been categorized as a pandemic.”

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,637119,00.html

Som ni ser så är den tyvärr på engelska, men jag hoppas den är till nytta för dom flesta.

Hade så bra som möjligt gott folk ;)

Peter Andersson sa...

Peter: håller med. Förstås.

Blackie: ska läsa vid tillfälle. Man ska ta seriöst på varje inlägg, också på sådant. Möjligen är inte tiden särskilt väl tilltagen för att spekulera, filosofera eller allmänt prata. Nu gäller det att hålla svenska folket friska och krya. Hade du något råd att ge? :-)