onsdag 26 augusti 2009

"Den obearbetade opinionen" ger Reinfeldt hopp

Moderatledaren gör möjligen en strategisk tavla. När SvD i dag berättar att 56 procent av de unga väljarna ger sitt stöd till de rödgröna ser Reinfeldt det som uttryck för att de unga är "obearbetade". Det är förstås tacknämligt när en politisk motståndare gör så pass grava missbedömningar. Tänk att han inte verkar fundera över om politiken och den moderata samhällsmodellen helt enkelt inte gillas av de unga?

I Vaxholm satte Reinfeldt den ram som politiken ska målas inom. Det stora framtidsprojektet är detsamma som alltid för partiet: att fortsätta sänka skatter. Att göra det utan att koppla skatter till välfärd. Samtidigt försvann jobbpolitiken under skattesänkningseurforin. Tesen att det per automatik leder till fler jobb har ju kraschat rejält men som fylld av något religiöst bringar budskapet glädje till de moderata sympatisörerna. Det är inte de unga.

Att vissa väljare tror på alliansseger i nästa år val må vara förutsättningen nu. Dels i Makthavare.se / Synovates mätning som jag hittar genom Ankersjö. Detsamma tror också, som jag bloggade om igår, landets allra rikaste miljonärer som till 77 procent röstar på moderaterna. Kanske det säger något om varför de unga har så rysligt svårt att ta till sig Fredrik Reinfelds budskap?

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Peter Strobl sa...

Peter, det är ett par intressanta inlägg du skrivit. Dels angående , dessa opinionsundersökningar, men också angående Socialdemokratins förnyelse.

Att Alliansen har problem med att appellera till unga är inte förvånande med tanke på behandlingen av integritetsfrågorna som på många sätt har blivit de ungas frågor.
Men även miljöfrågorna,Miljöpartiet tar unga miljömedvetna väljare till sig i betydligt högre utsträckning än de övriga partierna.
Att skattesänkningar inte är allas första val, det borde framgå.
Jag har skrivit många gånger att det finns en annan frihet som sträcker sig bortom ett antal hundralappar hit eller dit i plånboken. Min känsla är att jag är inte ensam om den tolkningen.

Varje dag läser vi om Socialdemokratin som ett förlorat parti utan visioner. Du pekar på undersökningen som i alliansens ögon signalerar, vi har redan
vunnit!

Du sitter betydligt närmare det Socialdemokratiska partiet än jag gör, men visst är det väl så att den " dramatiska nyheten " om att avskaffa Arbetsförmedlingen inte är en nyhet. Det förslaget har väl redan förts fram från de rödgröna?

Jag tror inte att Alliansen vinner på att tänka, VI HAR REDAN VUNNIT!

Det är en livsfarlig inställning som har fällt fler regeringar än en runt om i världen.

Alla vet att Socialdemokraterna har en kongress i vardande. Men att ledarsidorna i ngn slags nyhetstorka inte kan vänta och se, vad som kommer ut därifrån, det är fövånande.

Jag tror att det är ett utmärkt läge för Socialdemokratin, när dom av Alliansen är "uträknande" att komma tillbaka likt en underdog.