Idag är det SKOP:s tur att spå valresultat. Till skillnad från gårdagens mätning är det i praktiken helt jämnt mellan blocken. 48,2 för det blå laget och 46,9 för det rödgröna. För de små uppstickarna Piratpartiet och Sverigedemokraterna ser möjligheterna inte lika goda ut här att komma in. 3,1 resp 2,5.
Det blir onekligen en spännande period. Socialdemokraterna har proklamerat sin partikongress i slutet av året som "Jobbkongressen". Säkert kommer rad viktiga beslut också att tas om skolan, sjukvården och andra välfärdsfrågor. Med stor sannolikhet också om viktiga trygghetsreformer som en a-kassa som ger en värdig ersättning.
De borgerliga har börjat budgetförhandla i medierna. Kommunpengarna är en stor fråga. Utan den lär inget block kunna resa sig över det andra. Här framträder också sprickorna hos Reinfeldts allians. Skattefrågorna är ett område där partierna har olika utgångsbud.
De arga, unga männen då? DN-ledarens beteckning på de främlingsfientliga Sverigedemokraterna och de uppstickande Piraterna. Ja, precis som de journalister som skriver om den nya FRA-domstolen kan Piratpartiet få draghjälp om de gamla etablerade partierna drar på som förr utan att se att det integritetsperspektiv som PP har som profil är viktigt. DN.s ledare
Sd och PP, enligt DN, kommunicerande kärl, främst därför att man slåss om uppmärksamheten i medierna. För PP:s del var det en sak att genom nätaktivism ha framgång i EU-valet. Ett riksdagsval ställer helt andra krav. Nu börjar också medierna pressa ledningen om att man saknar politik utanför integritetsfrågorna. Svårt att klara i ett riksdagsval och bör vara ännu svårare kommunalt.
Granskningar kan stjälpa ansträngningarna att ta sig till riksdagen. Uttalanden som Falkvingens tal om "skarpaste representanter" och hans beslut om egna ersättningarna blir potentiella fallgropar. I EU-valdebatten bloggade jag om Falkvinges uttalande om värderingar där han betecknar sig som "ultrakapitalist" och ser moderaterna som "halvmjäkiga socialliberaler." Att klara EU-val med det går uppenbarligen men värderingsfrågor lär bli tydligare framöver och påverka förtroendet.
DN-ledaren ifrågasätter Pp:s demokratisyn. Jag funderade själv: och igår talade en PP-företrädare om att han citerade aktiebolagslagen vid partistyrelsen för att hantera Rick Falkvinges jävsförhållande. Seder och bruk är förstås olika. Men ABL i ett politiskt parti?
Fokus framöver kommer vara "alliansen" eller "de rödgröna". Det blir ett mycket jämnt val. Och medier, bloggare och jag själv får nog lägga lite extra kraft på att avslöja det parti som ser ut att ligga före PP i kampen om riksdagsplatser. Det främlingsfientliga Sverigedemokraterna med en mycket solkig bakgrund och en lika mörk politik för framtiden som Sverige klarar sig väldigt mycket utan.
´
Läs också: Ulf Bjereld, "Vi i Sverige, Badlands hyena,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, sverigedemokraterna, piratpartiet, val 2010, demokrati, expo, rick falkvinge, alliansen, socialdemokraterna, mona sahlin, integritet, FRA
5 kommentarer:
Peter
Bra!
mvh
Johan
Kanske en och annan miljöfråga möjligen också kan tas upp inom ramen för er jobbkongress..? ;-)
Hoppas att du har rätt. Men då får det inte bli några fler "affärer" hos riksdagspartierna. För är det något som PP och Sd tjänar röster på så är det ett ökat politikerförakt.
Valet 2010 återstår att visa ifall de ligger en sanning i grunden av dina spekulationer. Jag tycker dock de är fult att säga att viss politik är seriös och annan är inte det, det är lite som att spotta på potentiella väljare och stärka misstro till etablerade politiker och partier.
Politik har aldrig varit på allvar i Sverige de senaste trettio åren där det bara gått ut på att sko sig själv för dessa politiker.Detta ser jag varenda dag i olika Regeringar samt i Kommun Politiken
Shadow
Skicka en kommentar