torsdag 20 augusti 2009

Fredrik Reinfeldts vaga råd till Sirkka Kolehmainen

Fredrik Reinfeldt besökte Haninge kommun igår. En resa i arbetslöshetens Sverige för att besöka "verkligheten". Som anstår en statsminister träffade han också så kallat "vanligt folk". En av dem var Sirkka Kolehmainen, 30 år, utan jobb sen november förra året och allt närmare regeringens stupstockstid för när ersättningen upphör. Statsministern försöker ge goda råd för hur Sirkka ska hantera sin svåra situation. Om förlusten av a-kassa och vad som händer sen säger Reinfeldt:
När du använt upp de här dagarna flyttas du till ett annat system med något lägre ersättningsnivå, tanken är att du under den tiden ska ha haft möjlighet att anpassa dina kostnader
måste det förstås vara. Även om det svider och et för allt fler i utanförskapets Sverige.
Reinfeldt har också bistått med råd om Sirkkas jobbsökeri. Såvitt jag ser har Reinfeldt inga andra tips än de ganska tunna man får av en arbetsförmedlingshandläggare.
– Det viktiga är att hela tiden vara aktiv och söka, både via Arbetsförmedlingen men också på egen hand. Du måste använda alla krokar som går för att få en timme här eller ett deltidspass där.
"Timme". "Deltidspass".

Här slås jag föresten av att vare sig statsministern eller partivännen Hillevi Engström, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, ger något tips om de privata rekryteringsföretag som växt som svampar ur jorden och som Reinfeldts parti alltid har talat sig varma för. Hans regering har avskaffat anmälningsplikten av nya jobb till AF vilket borde innebära att Proffice, Manpower Poolia och allt vad de heter har fler jobb att erbjuda.
Men kanske inte för Sirkka.

Politiker som träffar enskilda har förstås svårt att exakt säga vad den enskilde ska göra. Men Reinfeldt borde ha haft något att berätta: regeringens planer på kort och lång sikt för att möta arbetslösheten. Satsningarna på välfärden i kommun och landsting som ger jobb. Investeringar i alla tänkbara delar av vårt samhälle för att bygga Sverige starkare. Utbildning för att få fler chanser i liver. Och så vidare. Nu kunde han väl på sin höjd ha sagt något om jobbcoach.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , pol

1 kommentar:

Medborgare X sa...

Och inte blir det bättre i Mona Sahlins Sverige. Där är det uppenbarligen viktigare vilket kön personerna i bolagsstyrelserna har än att det finns några bolag kvar överhuvudtaget!

Sverige har blivit Nordeuropas fattiglappar under de senaste 20 åren. Våra ungdomar flyr till Danmark och Norge för att få jobb, välbetalda jobb. I Sverige är snart var tredje ungdom utan jobb. I Nederländerna och Danmark är det bara ett par enstaka procentenheter som saknar jobb!

När ska våra politiker börja inse vad som verkligen är viktigt?

http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2009/08/nar-ska-vara-politiker-borja-inse-vad.html