onsdag 5 augusti 2009

Förskola och socialbidrag på KD:s besparingslista?

Precis som Edvin Alam skriver kommer säkert dagens utspel av kristdemokratiska kommunpolitiker att uppmärksammas. Det är nu Kd:s tur att - efter folkpartiutspelet härom dagen - dra sig ifrån den samlade alliansen för att stärka partiprofilen. Inte bara inför budgetförhandlingar utan också inför nästa års val. Möjligen är det nya utspelet mer vagt i sina krav när det gäller ökade statsbidrag än Fp:s. Men helt riktigt skriver man:
Det extra statsbidrag som regeringen beslutat tillskjuta kommunsektorn är inte heller tillräckligt.
Förutom statsbidragen verkar KD ha udden mot förskolan där "maxtaxan" ses som en styggelse. Förskolan är för billig idag menar Kristdemokraterna och efterlyser höjningar. Man vill också använda socialbidragen som ett område för besparingar, enligt min tolkning. Den är idag alltför stel och kommunerna måste kunna göra "politiska prioriteringar". Då hela artikeln handlar om brist på pengar torde det handla om just "mindre pengar" till den som är behov av försörjningsstöd.

De kristdemokratiska företrädarna ska ha en stor eloge för att man markerar mot regeringens försök att kommunalisera ansvaret att investera i infrastruktur. Det behövs fler röster som klargör för staten att vissa vägar är just statens ansvar. Om det ska bli några.

Att kommunerna är i behov av mer resurser för att klara välfärdsuppdraget har omvittnats av oppositionen länge, krav som också haft ett bastant stöd hos regeringens egna experter. I år tillfördes inget nytt och nästa år innebar vårbudgeten att kanske en tredjedel av behoven skulle mötas. Dessutom ökar kostnaderna för jobbkrisen vilket de facto ger mindre pengar till välfärd och mer till bidrag. Så är det, om inte regeringen skjuter till mer.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Rudis sa...

Ytterligare en vänsterblogg som har ekonomiskt oansvar som sin ekonomiska ledstjärna. Kommuner och landsting som missköter sin ekonomi ska alltså belönas för denna misshushållning med höjda statsbidrag. Vad lär sig då våra kommunpolitiker av detta?

Nej, lågkonjunkturer är relativt regelbundet återkommande i ekonomin och kommuner och landsting ska naturligtvis i stället ha planerat sin verksamhet så att detta inte innebär något problem. Allt annat är ett tecken på grov inkompetens hos våra politiska makthavare.

Peter Andersson sa...

tack för inlägget, Rudi. Nej, min tid i politiken har sett alltför mycket eländeseffekter av hur det går om man inte tar ansvaret när man har makten. Ökade utgifter och/eller sänkta skatter ska alltid betalas. Jag håller med dig om att det var grovt allvarligt att göra sig av med pengar i kommuner och landsting (sänka skatter) om man sen inte klarar välfärden. Problemet för kommunerna är ju att man sitter där man sitter, som också beskrivs i Kd:s debattartikel. Det innebär att mycket ansvar lämnas till kommunerna utan att pengar följer med.

Att se över hur kommunerna kan leva upp till sitt balanskrav och samtidigt klara välfärden är oerhört viktigt. Men visst ska man börja hos sig själv med ansvarstagande.