Foto: Markus Nordström / RK
Fredrik får ursäkta tjatet: Men det är en rejält frustrerande skillnad mellan den vackra retoriken och de skarpa förslagen. Vaxholmstalet var skarpt. Sänkta skatter i stället för välfärdssatsningar. Idag var det de stora, faderliga orden som gällde.
Reinfeldt fick den mest entusiastiska applåden när han deklarerade att moderaterna ska "erbjuda svenska folket ett långvarigt maktinnehav". Reinfeldts hela utgångspunkt är att "rollen som det långsiktigt statsbärande partiet är ledig". Att döma av morgonens beskrivning av opinionsläget är det väl inte helt glasklart att analysen är riktig.
Sverige var talets röda tråd - Föregångslandet Sverige. I detta land ska moderaterna sikta på att söka stöd hos alla, lyssna på alla och bära allas åsikter till beslutsfattarna.
En annan tråd var förstås friheten men till skillnad från tidigare moderatledare nu placerad inom ramen för andra mål: jobb, välfärd - till och med skattefinansierad sådan. Klimatet var en av de bärande principerna för politiken, inte minst därför att "klimatet är ett hot mot vårt sätt att leva". Inte "vårt sätt att leva är ett hot mot klimatet". Den dagen partiet börjar inse att det kanske hänger ihop med livssättet och därför kräver förändring blir möjligen inte klimatfrågan lika hyllad. Men till det synsättet har många en lång vandring kvar.
Den socialdemokratiska retoriken gick inte så långt att Reinfeldt direkt citerade Branting om att människor ska kunna förverkliga sina bästa stämningars längtan". Men väl "bästa stämningars "intentioner".
Det var ont om konkreta förslag i talet. Så ska det vara i inledningstal till där besluten ska läggas fast, med start i utskottsarbete. Men det talades förstås om en politik för jobben och mot utanförskapet. Jag och gissningsvis andra kommer nog att gå tillbaks och titta: Vad sa han egentligen om jobben? Talade han om "vi har tyvärr misslyckats"? "Vi har hittills gjort för lite". Jag måste ha missat det.
I avslutningen menar moderatledaren att "Gnällspikar blir inga politiska ledare". Kanske det är ett snott och omskakat citat av Lasse Stjernkvists "Gladast vinner".
Det må vara hur som helst med det. Ska moderaternas dröm om att ta över ett långvarigt maktinnehav i Sverige måste han våga pröva sin retorik mot huvudmotståndarens. Men ännu en gång har han tackat nej till debatt. Att stå i Västerås och tala till de egna är en sak. Att pressas på svar om skatter contra välfärd, om klimatansvar i fattiga länder eller här hemma, om verkligheten - fler arbetslösa och ökat utanförskap - bakom retoriska finesser är svårare.
Den som inför väljarna söker stöd för jobbet som statsbärande parti får allt ha en starkare CV att visa upp på valdagen. Det nuvarande räcker inte.
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om politik, moderaterna, fredrik reinfeldt, val 2010, jobbävning, nya moderaterna, alliansen, sommartal, arbetslöshet,
3 kommentarer:
Det är en välbekant sanning i ledarskapskretsar att det är i handling man prövas och inte i ord.
Frihet är ett ord som återkommer i Reinfeldts tal, och jag vet inte om man ska skratta eller gråta efter FRA, Ipred och jag vet inte vad.
Jag uppfattar som du gör, att Moderaterna använder sig av en mkt specifik retorik där svagheter fel undviks.
Men sedan är det något som jag inte kan sätta fingret på. Det är något som ger mig obehag. Man måste kunna sin politiska historia väl, om man ska låna från Erlander, Branting.
Man måste förstå den tiden likväl som den tid vi lever i nu.
Det förefaller för mig som det byggs upp ett oövervinnerlighets komplex med Reinfeldt i centrum.
Något är fel.
Kanske är det som du beskriver Peter, orden, retoriken döljer den verkliga sakpolitiken.
Något är fel.
Kanske är statsmannakostymen för stor.
Jag får göra som du tänker göra., lyssna en gång till och se om min oro stillas.
"klimatet är ett hot mot vårt sätt att leva" Menar du att han sa så?! På riktigt?! Jag blir... stum. Vilket är ganska ovanligt ;-)
Peter. Fick en tanke och tror inte jag reagerade när jag så Reinfeldts tal. Med nån form av allmän politisk känsla o erfarenhet undrar jag om han inte är det förste moderatledare som frivilligt i tal har nämnt att moderater var emot rösträtten. Tror att han nämnde det.
Min bild är att Reinfeldt är 100 procent trogen den strategi har själv förmodligen har grunnat på från -94..när hans bokproduktion kom..Nostalgitrippen o Det sovande folket. Men något känns ihåligt.
Detta stora är bland annat att ingen - säger ingen - har på allvar ställt honom mot väggen. Han var gruppledare i finansutskottet och skrev själv under all politik som han sen något åt efter slänger på sophögen. När han sedan har makten så genomför han den bortslängda politiken men pratar samtidigt som om det nya gällde.
De kritiska rösterna är det väldigt tunt med.
Återkom föresten när du har tänkt till och lyssnat :-)
Karin: Han sa så. Jag häpnade också. Samtidigt är diskussionerna om resurser, livsstil och miljö väldigt borta i debatten. Sverige höll ju (kanske fortfarande på regeringsnivå) i "maracech-processen (sorry, felstav) som handlade om hållbar konsumtion o produktion. Stefen Edmans tankar i statliga utredningar om detta har kanske inte tagits tillvara som de borde. Mer diskussion krävs utifrån att vi lever som om det fanns två, tre ,fyra jordklot och vi ..så vitt vi vet, bara har ett enda.
P
Skicka en kommentar