onsdag 29 juli 2009

Hillevi Engströms "Erlander-tavla" om jobben

Tage Erlander fick kanske betala dyrt för sitt uttalande i valrörelsen 1966. Utfrågarna undrade vilket råd han vill ge ett ungt par som önskade bostad. När Erlander, kanske helt naturligt svarade "de får väl ställa sig i bostadskön" så blev det mindre bra. Erlander uppfattades som kylig och S förlorade det valet.

Nu hörde jag ett snarlikt råd om jobben från moderaternas ledare i riksdagen Hillevi Engström. På ekots fråga om vad man tänker göra så blir svaret: "Gå till arbetsförmedlingen och få en jobbcoach". Jag uppfattade som att Ida Briland, 20 år, och ny arbetslös som var med i repotaget, inte riktigt trodde att det räckte.

Mikael Damberg (s) krävde att regeringen gör mer. Man har dragit ner på sommarjobbsatsningarna, en tredjedel av komvux och 3.000 högskoleplatser. "Ta initiativ o
ch gör mer" krävde han och varnade för att det kommer att gå riktigt illa för Sverige om utvecklingen får fortsätta. Så rätt. I stället för att hänvisa till jobbkön på arbetsförmedlingen borde regeringen vara mer offensiv, exempelvis med att stärka de arbetslösa med bl.a. utbildningsinsatser.

Läs också Kristian Krassman.
- Per Bardh, LO, lyfter fram åtgärdsförslag i SvD.


Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,