lördag 18 juli 2009

Ett delvis ovaccinerat folk i en pandemi inte acceptabelt

Dagen före midsommar tog landstinget i Stockholm det kloka beslutet att beställa vaccin för svininfluensan till alla länets invånare. Beslutet klubbades i full enighet. Alla voteringslampor trycktes gröna. Det fanns möjligen en skillnad som inte togs till beslut. S, Mp och V hade föreslagit att kostnaden på nästan 250 miljoner skulle budgeteras. Ordning och reda på pengarna, alltså. Detta kom inte med i beslutet.

Samtidigt som rapporterna kommer om en snabb spridning av influensan i Sverige och även allvarliga fall, förs diskussoner om hur allt ska betalas. Här har också frågan om patientens eget ansvar för kostnaden kommit upp. Nynäshamns S-ledare Ilja Batljan lovade kraftfullt att alla kommuninvånare skulle får gratisvaccin. Socialdemokraternas Ylva Johansson krävde i går gratis vaccin för alla och samma gjorde (S) i Stockholms landsting. Folkhälsoansvargiga landstingsrådet Birgitta Rydberg bloggade direkt efter beslutet och och uttalade att
Min utgångspunkt är att pandemivaccinet ska vara avgiftsfritt för patienten. Ingen ska behöva hindras av ekonomiska skäl och samma regler bör förstås gälla över hela landet
Samma budskap upprepar hon i Svd tillsammans med andra landstingsföreträdare (fp).

Det vore förstås barockt om exempelvis Stockholm har beställt vaccin till alla, men sen får ett stort lager över därför att människor inte har råd att vaccinera sig. Det finns en stor risk att det blir så om vaccinet kommer att kosta för den enskilde. Vi vet, precis som Svensson skriver, vården är en klassfråga där fattiga avstår från att söka vård. En av många kartläggningar visade att 2006 avstod 60 procent av dem med ekonomiska svårigheter att hämta ut medicin. Det är inte acceptabelt ens i "normala" fall.

I ett läge när WHO har klassat det här som pandemi är det förstås än viktigare att alla, utan hänsyn till egen betalningsförmåga, får vaccination. En tusenlapp eller mer för en barnfamilj är faktiskt inte alltid möjligt att hosta fram ens i välfärdens Sverige.


Minst lika viktig är en följddebatt om etik. I DN kritiserar Martin Peterson, forskare och docent i medicin, Socialstyrelsen för att allas lika rätt till samma behandling vid en pandemi inte uppfylls av myndigheten. Den diskussioner förtjänar verkligen att följas upp framöver.

Bloggar:
-
Kristian Krassman,
- Catharina Elmsäter-Svärd om beslutet, samt resonemang om finansiering.
- Annarkia:
- Röda Malmö: "Staten ska betala"
- Claes Krantz: "Vaccinering för vems skull"?
- Kent Persson, Alliansen vinner inte på att ta striden om finansieringen av vaccinet
- Morgan Johansson, "Gratis vaccin självklart"
- Common sence: Senarelägg skolstarten
- Alliansupproret,
- Cornucopia
- Röda Malmö: kontrollerat och kostnadsfritt vaccin

Mer läsvärt:
- Aftonbladet
- DN om vaccinationer

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Birre sa...

Hela den här "pandemin" är bara en stor bluff. Det är ju definitivt färre som blir sjuka i H1N1 än i vanlig influensa. Dessutom är det färre som dör.
Anledningen till att många dött i tex Mexico beror inte på viruset utan att många bor i väldigt dåliga förhållanden. Hade de fått vanlig influensa hade ännu fler dött, men då hade det inte varit några nyheter alls.
Dessutom är "vaccin" knappast verksamt mot ett virus som ändrar form hela tiden. Sist de hade svininfluensa i USA på 70-talet dog 5 gånger så många av vaccinet jämfört med själva sjukdomen...

Något som är viktigare att oroa sig över hälsomässigt är utsläpp och miljöförstöring... Det kommer döda betydligt fler i år i världen än alla virus ihop...

D Green sa...

Jag vägrar ta något vaccin som inte har genomgått en vetenskaplig prövning. De vaccinationsskador som förra svininfluensa-vaccinet gav är för allvarliga.

Anonym sa...

"Sist de hade svininfluensa i USA på 70-talet dog 5 gånger så många av vaccinet"

Fel. 450 gånger fler dog av vaccinet. 1 dog av influensan, resten av vaccinet (450 personer).

Peter Andersson sa...

hej
Jag utgår från de bedömningar och rekommendationer som görs i många led...från WHO, till våra egna myndigheters expertis. Är förstås svårt att göra annat om man inte själv tillverkar läkemedel s.a.s.

OM det skulle vara som du säger, Birre, så räknar jag med en gigantisk rättsprocess mot de som varit ansvariga för bedrägeriet. Men med tanke på rapporter om smittspridningen så verkar ju krisrapporterna o WHO:s uppgradering till pandemi att stämma

p

Kraxpelax sa...

För envar av oss är livet det enda man har, och det är värt bra mycket mer än ett par hundralappar för vaccineringskostnad. Nu ser vi vad våra människoälskande makthavares favoritfloskel "alla människors lika värde" går för när det kommer till kritan. Det viktiga är naturligtvis inte att vaccinationen är gratis, som sossarna av nån konstig anledning anser, utan det viktiga är att ALLA som vill ha vaccination skall kunna få det. Fråga Reinfeldt och Socialstyrelsen!

För övrigt handlar det inte bara om vaccin. Vad man måste fokusera på är skolstarten, som kan ge blåsfart åt en allvarlig influensapandemi som gått i gång redan under SOMMAREN vilket är unikt och alarmerande, eftersom något dylikt inte inträffat sedan Spanska Sjukan, som även den var "mild" inledningsvis. Hemundervisning bör ordnas i största möjliga omfattning, och munskydd delas ut till skolungdom i kombination med noggrann hygieninstruktion, vilket förvisso inte ger betryggande skydd på något sätt, men lika förvisso är bättre än ingenting. ("Läkarexpertis" har påstått att munskydd är "meningslöst", vilket alltså är elementärt tankefel och uppenbart skitprat. De fördumningsmediala "experterna" skall man ALDRIG lita på, vilket visar sig gång på gång.)