söndag 21 juni 2009

Jobbpolitikens kosmetiska fasad i full avrinning

Fler jobb och färre i utanförskap: det är något som är basen för hela regeringen Reinfeldts regering. Det berättades för svenska folket att det var en av förklaringarna till alliansens bildande. Det var det stora vallöftet 2006. Det var grunden i regeringsförklaringen. Spricker den basen så återstår inte så mycket av grundprinciper. Spricker jobbpolitiken och misslyckas man med utanförskapet har också förtroendet urholkas när Sverige talar om detta utanför landets gränser. Just nu ska svenskar göra det mer än på länge. Olyckligt!

Den då nyutnämnde statsministern var tydlig till riksdagen och svenska folket:
Regeringen ser ett antal större uppgifter framför sig. Fler människor som kan och vill arbeta ska också ha möjligheter att försörja sig genom eget arbete, och få uppleva arbetsglädje och arbetsgemenskap under trygga villkor. Regeringens övergripande mål är att skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag och att därigenom bryta utanförskapet
Precis när Sveriges statsminister säkert har starka önskemål att få koncentrera sig på ordförandeskapet i EU så kanske granskningarna startar ordentligt av hur det gick med jobbpolitiken. Idag hade Rapport tagit del av Arbetsförmedlingens siffror som är en dyster läsning. Den rör de tillfälliga jobben, som ofta finns i välfärdssektorn:
En ny prognos från Arbetsförmedlingen, som Rapport har tagit del av visar att 110.000 jobb tillfälliga jobb har försvunnit sedan 2007. Under resten av 2009 och under 2010 väntas ytterligare 75.000 jobb försvinna.
Här blir det värre. Beskeden har varit mycket tydliga från kommuner och landsting om vad som händer om regering snålar med resurser till skola och omsorg. Trots det och trots egna experter väljer regeringen att inte skjuta till mer resurser under 2009 och kanske bara en tredjedel av vad som skulle krävas nästa år.

Det stora misslyckandet med jobben kommer att slå igenom ännu hårdare framöver. Till en del beror det på att regeringen har gjort andra val än att se till att välfärden har resurser, exempelvis sänkt skatter utan att ha haft råd med det. Det är något som direkt slår mot de oftast kvinnor som haft timanställningar och vikariat i vården. För många är det slut med det nu. Trots att de så väl behövs.Bloggar: Alliansfritt Sverige, Anders Löwdin, Alliansfritt Sverige 2, Alliansfritt Sverige 3, Solidariskt Sverige, Mattias blogg,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Staffan Svärd sa...

Ja, det är inte utan att man undrar över högerregeringens agenda. Deras största satsning är de privata jobbchoacherna just nu. Riktade pengar som går till spillo då det inte kommer att finnas jobb till alla dessa arbetslösa.
Lokalt i Stockholm utlovades det arbete med avtalsenlig lön inom en vecka för att du inte skulle finnas i utanföskap. Har aldrig hänt och kommer inte att hända. Men det lät ju bra för de som var utan arbete.
Dagens effektiva inlåsning av arbetlösa i de olika garantierna minner om gågna tiders arbetsplikt. Det är inte en värdig behandling av våra medmänniskor.
Men vi ska inte slå samman Af och FK för att få en bättre rehabilitering. Syna lagstiftning och regelverk först. Där är våra företrädare inne på en onödig kosmetisk förändring.