onsdag 10 juni 2009

En historisk profil knockar Kd:s framtidshopp?

Alf Svensson ska till EU-parlamentet. Visst har man sett honom i TV hela livet. När jag var tio blev han ledare för KDS, som det hette: Kristdemokratisk samling. Jag minns honom bäst från ett besök han gjorde i gymnasiet. Jag och Henrik Landerholm pressade honom på en massa frågor. Radio Sörmland var där också. Har det nånstans på kassettband. Ja. På kassettband! Det känns som ganska länge sen. Men jag får kanske ompröva. Alf Svensson har valts som ledamot för Kd i Eu-parlamentet. 54.031 röster mot Ella Bohlins 27.506.

Ella Bohlin känner jag inte. Jag har inte heller hunnit följa hennes kampanj. Genom Helle Klein förstår jag att hon har en bakgrund i Livets ord och pingströrelsen. Ok. Möjligen antyder det för mig som levt med just pingstkyrkan i min närhet (släkten alltså) en hel del om samhällssyn och människosyn. Men visst: Läser också att Helle ger gott betyg på ett viktigt område:
Ella Bohlin var däremot riktigt bra i klimat- och miljöfrågan. Hon tänker tydligen följa i Anders Wijkmans radikala spår och det bådar gott. Intressant nog polemiserade hon mot alliansregeringens klimatpolitiska hållning att Sverige ska tillgodoräkna sig vad man gör för klimatförbättringar i andra länder i stället för att också satsa rejält på hemmaplan.
Alkohol är ett område där jag hört henne. Budskapet har varit att försöka begränsa införseln till Sverige. Ella Bohlin visar något med det som hedrar henne. Att våga lägga in en sån fråga i sin kampanj visar att värderingar är viktigare än "det politiska spelet". Att driva den frågan i Sverige är stort och modigt.

Spriten som själva den yttersta frihetsdrycken. Och oavsett alkoholens skadeeffekter så måste den bara ut till folket. Att alkoholen står för kanske tio procent av akutsjukhusvården spelar ingen roll i "frihetens namn. Där finns ju skattebetalarnas pengar att peta in till en vård som egentligen är helt onödig. Att alkoholen är orsak till en stor andel brott betyder mycket när brottslighet diskuteras men ingenting så fort det kommer till begränsningar av tillgängligheten.
Ella: hedrar dig att du väckt frågan.

Det är tydligen inte så att åldern avgör i politiken. Många exempel finns på det och i väljarundersökningar säger också ungdomar alltid att annat än ålder avgör förtroendet. I stället tycks också unga välja äldre bara de grundläggande kraven på en företrädare uppnås. Eller är det, som Louise skriver på Newsmill, en något mer avancerad analys av Ella Bohlins religiösa syn som har avgjort till Alfs fördel? Jag betvivlar det, Louise. Det är nog ingen större skillnad mellan Alf och Ella i synen på skapelsen. Däremot har Alf under åren slipat bort det mesta av retoriken och blivit oerhört medveten om vad man säger och vad man inte säger.

Sannolikt har Ella Bohlin i stället drabbats av det elementära: Alf är mer känd. Därför kryssar Kd-väljarna sin kära, älskade före detta ledare. Och jag är benägen att hålla med Sanna Rayman om att utslaget faktiskt är ett utslag av folkstyre/demokrati. Sorry Ella. Du får stanna hemma. Alf ska till Bryssel i stället. Typ 30 år efter att jag lyssnade till honom i klassrummet på Thomasgymnasiet i Strängnäs

Newsmill: Per Gahrton.
Bloggat: Signerat Kjellberg, Sara tänker högt, Mona for president, Karin Berg, Röda Malmö,

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju fantastiskt att någon vill begränsa införsel av alkohol. Inget mer. Det glädjer säkert AB Vin & Sprit. Det ökar de inhemska marknadsandelar. Skönt att KD-väljarna har fattat det och valt Alf Svensson!

Peter Andersson sa...

Anonym: Jag tror säkert att Alf Svensson tycker lika. Däremot kanske han inte driver den med kraft av hänsyn till att frågan är känslig utifrån risken att tappa röster. Har jag fel är det bra.

p