söndag 7 juni 2009

Sista skälvande minutrarna av valdagen men ännu chans att rösta!

"Har du röstat" har varit mina tre vanligaste ord idag. Visst svarar många ja. Men långt ifrån alla. Visst, Reinfeldt har röstat. Men i de områden där de som kanske mest behöver politiken bor, är det sämre. Det börjar bli hög tid att bestämma sig om vallokalen ännu inte har fått din röst. I vilken vallokal ska du rösta? Det ska stå på röstkortet. Men annars: ring valmyndigheten callcenter och fråga: 020-825 825.

Ser att dagen har bjudit på många kloka blogginlägg. Här finns en rik källa till svar på dina funderingar, så här i sista sekunden. Anna Vikström har budskapet
Rösta för miljö, jobb och jämställdhet - rösta på socialdemokraterna för ett rött EU-parlament
Alliansfritt Sverige påminner om att om Du avstår från att lägga din röst så flyttar du makten till någon annan. Håll koll på din vallokal! Karta finns här. Johanna Graf ger dig fem skäl till att rösta. Ett argument är ibland att det inte känns om EU kan påverkas. Johanna berättar om vår gemensamma vän Åsa som har gjort ett strålande jobb som ledamot i parlamentet och har mycket kvar att arbeta med inom exempelvis miljöpolitiken. Hon lyfts t.ex. fram av Naturskyddsföreningen som en parlamentariker som gjort mycket i parlamentet för miljöfrågorna. Om EU verkar långt bort så blir EU närmare med Åsa Westlund från Haninge.

Anders Löwdin
har tre skäl till dig som ännu inte har bestämt dig:
  • Rösta på Europa! Med det menar jag att du ska rösta på ett parti som är positivt inställt till EU.
  • Rösta för ett jämnlikt och solidariskt Europa. Vi kan och ska ställa krav på att lika lön ska gälla för lika arbete och vi ska förhindra att människor utnyttjas.
  • Rösta för miljön och klimatet i Europa och världen. Rösta på ett parti som har en trovärdig miljöpolitik.
Kristian Krassman svarar kort på vad hela "grejen med valet handlar om. Karin Berg säger att vi nu har chans att rösta klimatsmart, jämställdhetssmart och jobbsmart. S-buzz, omdöpt till "Ända in i kaklet" summerar, rapporterar och valvakar.

Jag tycker att rubriken på Calle Fridéns inlägg säger mycket: "
Jag är en viktig person". Just därför ska just du använda din rösträtt. På vad eller vem du röstar är förstås väldigt viktigt. Men att använda den rätten och skyldigheten vi alla har för vårt samhälleär något som vi på något sätt har lovat varandra eftersom vi har valt demokratin som vår samhällsmodell.
Vallokalerna stänger kl. 21.00. Gå nu om du inte redan har gjort det.


Aftonbladets fem skäl och bloggkommentarer på Knuff.
Svd ger också svar på fem frågor här.
DN följer valdagen här.
Ulf Bjereld försöker spå valresultatet i DN.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,