måndag 1 juni 2009

De mest misslyckade "reformerna" i Sveriges historia?

Ser först Mattias inlägg om hushållsnära tjänster. Han citerar en kartläggning som Rapport har gjort om vilka som begär avdraget. Vem blir förvånad över att "reformen" i princip bara gått till de med högst inkomster. Och blir någon förvånad över att det är kommuner som Reinfeldts eget Täby som ligger i "topp".

När det gäller regeringens jämställdhetsbonus har nu sifforna kommit för första halvåret 2008. Sju (7) personer har använt sig av "reformen", av 66 berättigade. Dock bedöms fler både var berättigade och söka kommande tillfälle.

Jag minns då rapporterna om det pinsamt svaga intresset för vårdnadsbidraget, Kd:s hemmafrubidrag. När Svt kartlade detta var det kvinnor med låga inkomster som sökt. Av föräldrar till 84000 barn hade 1373 sökt. Var sextionde familj.

Man kan (och har) kritiska synpunkter i sak till dessa "reformer". Orättvisor. Ålderdomligt. Ointressant. Fel fördelningspolitik. Det finns också ett annat allvarligt perspektiv: Den klyfta som verkar finnas mellan regeringen när den gör prioriteringar av reformutrymmet och de väljare som förväntas efterfråga dessa. Ärligt talat verkar alliansregeringen ha kanat iväg ganska långt från det folk de förväntas företräda.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som alltid när politiker försöker detaljstyra blir det jobbigare att söka bidragen än det är värt. Detta gäller oavsett om det handlar om entreprenörsbidrag, jämstäldhetsbonus, avdrag för hushållsnära tjänster, ROT avdrag, etc.

Jag har svårt att förstå varför en borgerlig regering inte kan leva enligt den gamla liberala devisen att staten skall uppta skatt för att sköta centrala samhällsnödvändiga funktioner. Resten får medborgarna bestämma själva över.

Peter Andersson sa...

ja, du, anonym. Det var länge sen man sa sig vilja ha total skattefrihet och i stället låta medborgarna styra över sina pengar. Men nån stans bakom orden finns ändå lite av det kvar i hjärta o hjärna. Det visar sig ibland.

/P