onsdag 24 juni 2009

Makten och (h)ärligheten ska alltid granskas

Läser Karin Petterssons rader om "Makten och öppenhet", det nya demokratiprojekt som Fokus, Makthavare.se och Joakim Jardenberg startar. Det ska rulla på från Almedalen fram till valet 2010. Makthavare och myndigheter ska granskas. Sverige ska bli öppnare. Som jag tolkar det, ett av de viktigaste demokratiprojekten jag har stött på. Trots att allt sker vid sidan om annars vällovliga kommunala och statliga demokratisatsningar (:)) Öppenhet ska gälla också i projektet och den som vill kan bidra med idéer till makten@makthavare.se.

Joakims Jardenbergs blogginlägg om projektet är läsvärt för varje svensk makthavare med demokratiambitioner. Han skriver bl.a. om svenska politikers storögda betraktelse av Obamas kampanj och tar bort glansen av ren valkampanjstrategi bakom den:
Vad de inte förstår är att Barack Obama var något helt annat. Det var ingen kampanj, inget som var tillfälligt eller som gick att isolera, inget som upphörde när han svor eden. Det handlade inte bara om att vi kunde se, och själv använda, bilder från backstage som laddades upp på fotosajten Flickr, eller om ett flitigt och stundtals naket twittrande. Hans strävan efter öppenhet är på riktigt, hans vilja att låta internet påverka hans politik – istället för bara tvärtom – är innerlig.
Jag kommer att tänka på hur det kan se ut i dag. Som i Huddinge kommun där steget är taget så långt att man i alla fall på webben kan ställa frågor till makten. Eller när politiker fortfarande tänker: att använda nätet som dialog med väljarna är väl detsamma som att ha en egen hemsida? Men visst görs annat också. Var fjärde S-ledamot i riksdagen är med i Twixdagen också. Facebook börjar användas också av partier och politiker för att få dialog. "Nätrötter" med progressiv samhällssyn har samlats på en gemensam portal. Och för att få en bild av S nätaktivism, se hos S-buzz. Mycket bra i det samlade bloggflödet fångas upp av Bloggvärldsbloggen.

Granskningen av makten hoppas jag kommer att gälla just makten. De gammelmedier som idag borde vara den kanske viktigaste aktören har skapat en egen mycket olycklig avgränsning i sin granskning: De som har regeringsmakten i Sverige förefaller bortglömda som objekt för att syna. En av demokratins grundpelare är att makt tilldelas den som vinner ett val. Den som vinner ett val har gjort utfästelser till medborgarna när man har sökt stöd för sin politik. Om alltför stort glapp finns mellan "före och efter" ett val så är det ett jätteproblem för demokratins förankring. En granskning av nuvarande regerings löften jämfört med resultat borde vara självklar för aktiva granskare.

För att återknyta till Joakims inlägg så är Obamakampanjen en inspiration till metodutveckling men måste följas av att hjärna och hjärta också älskar öppenheten och demokratin i en ny tid. Kanske behöver vi inte åka över Atlanten för att hitta inspirationen. De framgångar som Piratpartiet fick och den öppenhet som jag själv ser på nätet räcker långt. Men också där gäller att misslyckandet är garanterat om det görs som en "smart grej att få fler väljare". Det handlar mer om en livsinställning, människosyn och förståelse för världen och Sverige 2009.

Fler bloggar: Erik Sällström, bloggar på Knuff, Mitt i steget,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte läst makthavareinlägget ännu, men tänkte spontant när jag läst ditt att det räcker inte med s.k. öppenhet. Den måste också åtföljas av synliggörande. Ex.vis avvecklade Socialstyrelsen latinet som journalspråk. Även om patienter hade fått tillgång till att läsa sina journaler hade de svårt att förstå dem. Samma sak för den oinvigde när han stöter på ekonomers språk...
Synliggörandet, tydbarheten, transparensen är minst lika viktig som den s.k. öppenheten.

Peter Andersson sa...

Instämmer fullständigt, H

p