onsdag 10 juni 2009

Snabba cash i vården

Bonusar och löpandebandvård tas upp i en artikel i dagens DN. Där berättar Leon Sylverberg, chef för bl.a. Huddinge vårdcentral och närakut, om det bonus(!)system som finns för doktorer. I artikeln säger han själv att systemet kan vara farligt:
– Systemet förutsätter att vårdens kvalitet bevaras. Annars är det jättefarligt.
Det känns ganska främmande att vården ska påverkas av vilka lönesystem som läkare och annan personal har. Att sätta patientens behov av vård och behandling i fokus både så at säga ingå i det man får sin ordinarie lön för. Vad annars?? Jag utesluter inte att vården på samma sätt som andra verksamheter måste stimulera och uppmuntra, inte bara "piska". Men det finns en hake till: systemet kommer samtidigt som vårdval Stockholm har medfört ett ersättningssystem som delvis ger samma effekter.

Anledningen är att vårdcentralen måste jobba för så "många pinnar som möjligt", som det heter, för att få ekonomin att gå runt. Många besök, gärna av friska. Korta besök, inte patienter med flera sjukdomar som tar tid i anspråk.
Läs gärna mitt inlägg om Elisabeth Svensson, kollega till Leon Sylverberg, på Vårby vårdscentral.

Filippa Reinfeldt är sjukvårdslandstingsråd. Hon vill gärna säga att man från landstingets sida sätter patienten i centrum. Jag är mycket tveksam. Så sent som igår på landstinget fanns ett förslag, som oppositionen skickade tillbaks genom en återremiss, om ytterligare privatiseringar av vård. 22 vårdcentraler ska "knoppas av". Personalen sägs vara så intresserade av att bli någon form av "vårddirektörer". Det låter gulligt. Men det gör att annat än patienten sätts i fokus i vården. Vården utvecklas nu till en lönsam marknad. Hur länge dessa kommer att finnas kvar i personalägo är mycket tveksamt. Med nya affärer i vården, med ökade marginaler och lönsamhetskalkyler på skattebetalarnas bekostnad ersätts vård efter behov med helt andra prioriteringar.

Vården riskerar att tappa patientperspektivet när så många faktorer ställer krav på "mer", "fler" ,"kortare", "effektivare". Att göra saker smart och effektivt måste inte vara fel utan kan tvärtom ge bättre vård. Att personalen som jobbar för landstinget kan få stimulanser precis som medarbetare i näringslivet kan det är viktigt. Men om annat är målet "Vård efter behov" blir styrande är vi ute på mycket hal is.


Bloggar: Johan Westerholm, Ulrika Falk, Västergötskan, Hillevi, Svensson, Helena,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

I sak har du ju rätt, men i verkligheten så drar man fel slutsats om man tror att detta system bara tillämpas i den privata vården. Tvärtom, den offentliga vården har under lång tid drabbats av samma incitament till besparing och trånga budgetar som tvingat fram ett sparbeting som försämrat. Men den offentliga vården står inte i den politiska skottlinjen i samma grad som de privata.

Precis som du säger så är detta källan till en försämrad vård var det än uppträder.

Maria sa...

Bonussystem och snabba pinnar i vården är inhumant, oetiskt och DYRT för samhället. Dessa vårdföretag gör enorma vinster och notan den hamnar hos landstinget och i slutändan hos skattebetalarna. Det blir för massor av patienter extra utdragen av handlägggningen för att få rätt diagnos och behandling, under tiden blir pat sämre och kanske avlider (som exemplet med den snabbafelaktiga rådgivningen på sjukvårdsupplysningen nyligen, där ett barn fick sätta livet till).
Det här systemet är inte ens 'lönsamt' på kort sikt (för patienter och landsting), och på lång sikt är det helt förödande med personliga lidanden och stegrade vårdkostnader för sahället (om vi ska tala pengar- det enda språk som tycks gälla).
För dem som dethandlar t om att sälja något snabbt och enkelt, kör då med varmkorv i stället!
För att bedriva sjukvård krävs kompetens, etik, tid, teknik m m, det är ju en av de mest komplexa verksamheter vi har.

Och så angelägen. Det handlar ju om livet, hälsan och döden.

Peter Andersson sa...

Anders: Som du kanske såg handlade artikeln jag kommenterade om en landstingsdriven vårdcentral. Jag delar inte din uppfattning att privat verksamhet står mer i "den politiska skottgluggen". Tycker nog att borgarnas privatiseringar kunde granskas ännu mer.

Däremot instämmer jag om det du säger om besparingar. SÄnker man som i Stockholm skatter motsvarande 700 miljoner och får man inte mer statsbidrag av en regering som prioriterar annat än vård så blir det mindre, inte mer över, till vården.

Maria: håller med till 100 procent

peter