torsdag 25 juni 2009

Ett bakslag och ras för (m) när väljarna inser jobbluffen?

Nej, ingen skadeglädje. Det händer mycket och saker sker snabbt i politiken. Men kanske en förhoppning om att det inte är tillfälligheter som gör att moderaterna, bara några dagar innan partiledaren ska bli EU-ordförande, tappar 5,1 procent i Novus senaste mätning. Visst syns tydliga tecken på att EU-valrörelsen delvis sköljer över. Fp fram. Mp fram. Men jag hörde på Tv4:s nyheter att det förutom alliansväljare som byter från M till Fp också handlar om de nya som drabbas av arbetslösheten. Kanske börjar insikten glädjande nog sätta sig att Fredrik Reinfeldt - men även Jan Björklund och Maud Olofsson - är ansvariga för politiken i Sverige. De har makten.

Att Socialdemokraterna glädjande nog noterar 34,3 visar väl att det inte bara är automatiska effekter från EU-valet. Väljarna är, som jag brukar skriva, mycket förnuftiga. Man prövar politiken utifrån värderingar, utifrån den bild man har av partiet och prövar också de sakfrågor man känner att partiet gett svar på eller ibland inte gett svar på. I viktiga frågor för Sverige har socialdemokratin om inte hälften, om inte 40 så i alla fall 34 procent, efter en vår kantat av mediala svarta rubriker.

De rödgröna presenterade igår ett program för investeringar i jobb, utbildning, miljö och välfärd. Idag handlade förslagen om upprustningar av skolor och klimatsmart infrastruktur. Det hade förstås varit både rimligt och roligt om ökningen hade kommit som en effekt av det. Det är programmet värt men där får man sätta förhoppningarna till kommande mätningar.

När det gäller jobben har jag tidigare i inlägg sagt att jag tycker det tillhör de största sveken som gjorts i svensk inrikespolitik. Hela strategin flera år före valet 2006 var att sätta en bild av ett Sverige i massarbetslöshet och utanförskap som förvisso fanns men inte i närheten av vad man hävdade.

Detta skedde helt ogranskat av hela den svenska mediavärlden som i stället reste land och rike runt för att berätta rakt ut vad Reinfeldt ville att de skulle säga. Utan kritik. Utan granskning. Reinfeldt anställde Konjunkturinstitutets förre chef till Anders Borgs stab. En person som langat iväg pressmeddelanden om hur bra det gick för Sverige, hur jobben blev fler men som plötsligt satt i en regering som blivit vald därför att man bluffat om jobben. När man väl är valda på devisen "fler jobb - minskat utanförskap" - utan reservationer om internationella kriser, så kommer massarbetslösheten och utanförskapet på allvar. Då lägger sig den totala tystnaden om detta också.

Om moderaternas nedgång i opinionen beror på att svenska folket faktiskt lämnar alliansen därför att man genomskådar pratet och i stället ser effekterna så blir jag riktigt stolt över svenska väljare. Lena Mellin hävdar i och för sig att allians och de rödgröna är lika. Dagens mätning visar att väljarna inte upplever det så. Det behövs inga tidningsartiklar och kanske heller inte mina blogginlägg. De tänker själva!

Läsvärt på bloggar: Martin Moberg, Christer Nylander,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

OK, men sent ska syndarn vakna!

Vi har inte arbetat för en politik som släpper in ungdomar och nysvenskar in på arbetsmarknaden.
Vi har i teorin satt högsta möjliga sysselsättning som mål - men inte i praktiken. Vi har prioriterat LO.
Det hade varit härligt om du som ombudsman erkänt detta.

Peter Andersson sa...

hej. Jag håller helt med om att vi kunde ha gjort mer. Däremot förstår jag inte riktigt vad du menar med att vi har "prioriterat LO".

Jag tycker att det är skrämmande att vi i Sverige har brist på viss arbetskraft och att det samtidigt finns människor som har den kompetensen men som stängs ute från de jobben därför att de kommer från ett annat land. Det är skandal. Men där kan politiken bara göra en del. Det handlar om att ändra synsätt och det är inte...helt enkelt?? Idéer?

Samma med ungdomsarbetslösheten. Även om jag tror att det handlar mindre om diskriminering. Det som händer nu gör det ännu värre när arbetsmarknadspolitik bler mer bidrag och mindre aktiva åtgärder .Där var vi bättre även om vi inte gjorde tillräckligt.

p