fredag 19 juni 2009

Vad gör en socialdemokrati ställd i medial skugga?

Det är dagar kvar till det formella övertagandet. Fredrik Reinfeldt blir EU-ordförande med stor chans att påverka EU:s samlade politik. Men kanske minst lika viktigt för honom och regeringspartiet: att ha ordförandeskapet och den totala mediala fokuseringen som ett avstamp för valrörelsen 2010. Att lyckas med klimatpolitiken för att få den där drömbilden och drömrubriken: "Reinfeldt / Obama fixade klimatet".

Som Katrine visar på Ab:s ledare pågår redan kontakter på Facebook :)

Hur ska (s) agera under ett halvår som innebär kraftig medial skugga? Allt ljus riktas mot "ordförande Reinfeldt". S-förslag om det ena och det andra blir noll och ointressanta i mediernas värld där uppgiften att följa ordförandeskapet tar resurserna. Det har talats om borgfred också. Att den politiska debatten, eller trätan, ska läggas åt sidan. Visst ska oppositionen ta ansvar i den delen att inte "avrätta" det svenska ordförandeskapet.

Men EU är på samma sätt inte en organisation dit vi sänder en "svensk delegation" som slåss för "Sveriges intressen". EU är politik på europanivå där samma skillnader finns mellan vänster och höger som i riksdagen. Där är det (S) ansvar att lyfta det socialdemokratiska alternativet i EU-politiken.

Socialdemokraterna bör ta tiden till att slutföra det politiska budskapet. Helt klart kan det inte bli före partikongressen, som inom parantes kommer att genomföras i EU-ordförandeskapets skugga. En särskilt viktig uppgift är att konkretisera S-politiken för stockholmsregionen och storstäderna.

Att tala med om sig själv än kritisera andra är en viktig omläggning. Det får inte gå till överdrift. Om inte (s) och oppositionen ser till att granska regeringen så kommer det att bli väldigt lite granskat. Däremot måste beskeden om den egna politiken och framför allt om de värderingar som politiken bygger på dominera. Debatten efter EU-valet visar att det inte saknas uppgifter för ett parti som inte har så mycket att vinna på pressmeddelanden under ett tag framöver.


3 kommentarer:

Diana sa...

Väldigt bra skrivet. Exakt de funderingar jag har haft också. Jag har en stor vilja men som en vanlig medlem går det inte att få sina idéer hörda av dem där uppe. Jag får hoppas att de kommer på bra idéer så att medelklassen röstar på oss.

Anonym sa...

Medial skugga blir helt till Mona Sahlins fordel , ju mindre hon syns och hors dess battre opponionssiffror far hon da folk i det laget bedommer henne efter vad de sjalv tror om henne an aktuellt handlande.
Uppgangen forsvinner dock omedelbart nar hon maste borja visa sig och debattera igen.

Lars GV Eriksson sa...

Det kan komma framtida händelser som sätter högeralliansen i en ofördelaktig dager, utan att vi behöver opponera. De opponerar av sig själva s. a. s. Jag tänker då på tillståndet i Lettland, som kan förändras till det sämre, och som kan spilla över också på oss. Tillståndet på arbetsmarknaden mm. mm.