onsdag 3 juni 2009

"Köpa grisen i säcken"-taktiken kostar Piratpartiet en plats i EU?

Moderaterna är mina huvudmotståndare i politiken. Både nu på söndag och i nästa års riksdagsval. Det hindrar inte att jag reagerar över annat. Piratpatiet till exempel.

Visst kan Piratpartiet för vissa vara en frisk fläkt som slåss för rätten att ladda ner. Och något, men inte särskilt mycket mer. Visst har de tankar om "livet på nätet" som andra borde ta till sig av. Att få mandat att representera svenska väljare i EU-parlamentet borde rimligen kräva mycket mer än så. Men idag tar man nog priset av vad det "friska fläktandet" borde kunna innehålla. I SvD ger man följande icke-besked till svenska folket om vad som händer om en röst läggs på Pp.

Betyder det att väljaren köper grisen i säcken?

– Ja, just det.

Och partiets andranamn Amelia Andersdotter beskriver mer av taktiken:
– Vår strategi är att vi går in i en partigrupp och tar över deras inställning, medan de tar över vår i andra frågor. Vi kommer att bli tvungna att rösta med dem – då blir det den inställning till kärnkraft som partigruppen har
Jag tror inte att väljarna köper det. Jag tror inte heller att Pp når de oerhörda framgångar hos ungdomsväljarna som partiet verkar vara övertygat om. Visst kan man förstå om ett nytt parti inte tar ställning till alla detaljer. Men att exempelvis inte ha någon uppfattning i klimatfrågan - den kanske största utmaningen för EU och världen de kommande åren håller bara inte. Taktiken att ge besked om att man inte ger besked om vad man tycker före valet är alltför avancerat för att locka väljare. De tar livet och politiken på mycket större allvar.


Andra bloggare på Knuff.
Claes Krantz, Jinge, Henrik Alexandersson, Emma,
Bloggar om att i stället rösta (S) finns det gott om:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Varför lägga energi på de andra frågorna? när de andra partier som ändå majoriteten röstat fram (av någon anledning) kan ge bra svara på de frågorna.

Vi har alltså mandat som kan svara på frågor om tex klimat, mandat som är utvalda av oss, väljare. Men partier glömmer helt frågan om delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv, som Piratpartiet står för. Jag vill göra någon skillnad.
Därför röstar jag Pirat!

Skymt sa...

Jag vill rösta in PP i EU för att driva bort de antidemokratiska monster-direktiv (datalagring, ipred, ACTA osv) som kommer därifrån.

Följdaktligen skiter jag i hur lång en viss baljväxt måste vara för att få kallas gurka.

Däremot så vill jag ha med mig meddelarskyddet, rätt till privatliv, fri kommunikation och ocensurerad tillgång till information med mig in i den digitala tidsåldern.

Kort sagt, grundlagen skall gälla, även på internet, som är det mest fantastiska demokratiska verktyg mänskligheten någonsin skådat.

Fri fildelning är blott en konsekvens av detta.

Anonym sa...

"Taktiken att ge besked om att man inte ger besked om vad man tycker...".

Vad man tycker och vad man tänker göra är två olika saker med PP. Visst är det jobbigt när ett nytt parti inte vill följa befintliga "spelregler"?

Det viktiga för många (inte alla) är vad man tänker göra, och där är PP övertydliga - för de som orkar lägga 10 minuter på att läsa igenom deras partiprogram.

Men vi får väl se på söndag... :)

Dani Scythe sa...

Problemet är väl att folk upplever att de alltid köper grisen i säcken, vad de än röstar på. Jag brukar alltid annars rösta på V och vara nöjd över det men det gav ju ändå effekten att V stödjer S som tillsatte Bodström som övervaknings och kontrollminister. Genom att rösta på Pp så kommer man få upp de här frågorna lite högre och skrämma slag på tex ditt parti så att de tar dem på allvar. På det sättet så kommer V kanske få mer gehör för dem i riksdagen.

En frisk fläkt kan vara det viktigaste just när syret börjar ta slut.

Allvarligt talat, jag skulle gärna se att jag slapp ta den här striden när det finns fördelningsfrågor att bita i men Piratpartiet sätter ljuset på frågor där utvecklingen måste vändas på stört.

HDR-fotografen sa...

Hur ska jag kunna rösta på socialdemokraterna sedan Bodström myntade namnet Bodströmsamhället?

Förövrigt röstar jag inte på PP för att man ska kunna ladda ned friare. Det går ju redan att göra det enkelt krypterat.

kaysauce sa...

"inte särskilt mycket mer"? Har du läst vad IPRED, FRA och ACTA kommer att påverka?

Peter Andersson sa...

Tack för bra kommentarer..och en och annan egen tankeställare för mig själv.

Anonym: Du säger att "Visst är det jobbigt när ett nytt parti inte vill följa befintliga "spelregler"?"

Njae..hela mitt resonemang handlar inte om hur partierna bedömer varandra utan om väljarnas rätt att få fakta inför sitt val. Sen är det i min värld ändå en utgångspunkt att prat före val bör stämma med göra efter val. Jag tror den ambitionen är ganska sund.

Skymt: medveten om att jag kanske kan tolkas som...oinitierad i Pp:s profilfrågor. Men delar helt och håller synen att integritetsfrågor är viktigare än gurkans böjningsmått. Jag har betydligt svårare att se hur väljarna kan avstå från att kräva svar om exempelvis miljöfrågorna.

Daniel. Du har ett problem. Dina hjärtefrågor om fördelningspolitik kommer du att rösta emot om Pp väljer att ingå i en liberal grupp vars politik skulle totalhaverera fördelningspolitik och i stället öka orättvisor o klyftor. Tänkt om! NU när Pp ändå har väckt de "gamla"....

Kaysauce: sorry om det lät som en nedvärderingar av frågornas betydelse..det var väl inte djupet i dessa utan bristen på bredd i partiets program som jag har de starkaste kritikpunkterna emot

Peter

Dan sa...

För det första, precis som andra påpekar, har upplösningen av de gamla ideologierna och partipolitikens perverterade snedvridning från gräsrotsförankrat representantskap till pragmatiskt maktspel för en politikerelit helt satt trovärdigheten ur spel. När jag gick i lågstadiet på 80-talet kunde man lyssna på en politiker i Aktuellt och genast från hennes argumentation höra om hon var sosse eller moderat. Med de nya moderaterna vet man inget längre. En röst på ett visst parti kan betyda i princip vad som helst. En röst på S, är det en röst på Boströms övervaknings-samhälle, Monas EU-ja eller Wallströms EU-skepticism? Jag vill påstå att piratpartiet i detta sammanhang är ett föredöme - de har, till skillnad från alla andra partier, med knivskarp tydlighet och föredömlig pedagogik redovisat exakt hur de tänker använda min röst.

Att just du inte tycker det räcker kommer inte piratpartiet lida av så länge många tycker som jag - att det är helt ok att vi låter den grupp som i övrigt har starkast stöd får bestämma om t ex miljön. Bara vi får folk att fatta att frågan om att låta upphovsrättsindustrin behålla sin föråldrade affärsmodell aldrig kan få samma dignitet som frågor om yttrandefrihet och integritet. De spelar inte ens i samma liga. Det är en skymf mot våra demokratiska ideal att ens prata om avvägningar i denna fråga, det ena är en tramssak och det andra är grundläggade för hela vår civilisation! Det måste vi inse även om det förra högljutt proklameras av rika lobbyister som kan smörja okunniga politiker och det senare hittills bara insetts av dem med insikt i frågorna men med begränsade medel att göra sin röst hörd parlamentariskt.

Dani Scythe sa...

Jag har tänkt och tänkt men jag litar inte en sekund att jag har skrämt de andra partierna tillräckligt. Pp har inte specificerat var de kommer att hamna men eftersom EU handlar om så mycket mer än att trycka på knappar så har jag bestämt mig för att de kommer att göra mer nytta i de frågor som de kämpar för än de kommer att göra skada i de frågor där de bara är ännu en eller kanske två knappar i ett hav av sådana. EU är dessutom inte speciellt demokratiskt så deras lobbyarbete och framför allt deras föredöme för resten av Europa kommer nog göra mer nytta än den begränsade makt som parlamentet har.

Dani Scythe sa...

Glömde en sak, jag tror att striden i de här frågorna står här och nu. När väl övervakningen och begränsningarna är på plats så är de riktigt svåra att flytta på. Lissabonfördraget är förvisso också en sån strid som står här och nu men det kommer Pp att jobba mot.

Anonym sa...

Eftersom du kritiserar Piratpartiets ställningstagande att välja partigrupp EFTER valet, så tycker jag du ska upplysa alla här på bloggen om VILKA partigrupper som kommer att existera och vad de kommer att ha för åsikter.

Varsågod! Sia på!

Sanningen är ju den att INGEN VET.

De som säger att man ska välja partigrupp nu snackar i nattmössan. Det är BARA FÖRHOPPNINGAR.

Piratpartiet är iallafall ärligt. Det är inte de andra partierna - eller media - som påstår att detta är konstigt.

Piratpartiet är uppenbarligen det enda ärliga partiet i hela Sverige.