tisdag 16 juni 2009

Avstamp för rödgrönt maktskifte 2010

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har samarbetat kring mångdubbelt fler budgetar för Sverige än den borgerliga alliansen. Ändå - trots så långvarigt samarbete och trots distansen till riksdagshuset, känns det ändå som att vara med om något högtidligt, förstås via Twitter. Åren 2000 till 2004 var jag med på S-gruppmöte varje tisdag. Hade gärna varit där idag.

För
mig har de tre partierna varit naturliga och nästan självklara samarbetspartier i kommunalpolitiken under lång tid. Detsamma i landstinget. Under tiden i regeringskansliet fick jag också vara med när de första "nära" samtalen började med miljöpartiet. Det var under "miljömötet i Västerås". Att nu riksdagsgrupperna håller en första gemensam samling är stort. Och viktigt för Sverige.

De v
ärderingar som de tre partierna delar (förvisso inte alla och alltid) har en mastodont förankring hos svenska folket. Så pass starkt att till och med den tidigare oppositionen övertog en del i ord och lyckades vinna valet på det. Solidaritetsperspektivet: både mellan grupper och mellan nationer. Jämställdheten, en självklar bas. Det ekologiska perspektivet kombinerad med en vilja att använda politiken som redskap, att fatta viktiga och kanske inte så populära beslut om miljön så kräver. Men samtidigt med övertygelsen att det ligger oerhört mycket "framtid" i den gröna omställningen. Till det sakfrågorna som jobben, de konkreta miljöförslagen, rättvisan i samhället.

Visst kommer ett regeringssamarbete att ha punkter där partierna inte från början är överens. Men den långa rad av budgetöverenskommelser som man har gemensamt inger hopp. Sen dess har också arbetsgrupper jobbat med olika frågor, något som stärker "framtidsalliansen" än mer. Nästa vecka, på min födelsedag, drar partiledargänget på Sverigeturné. En riktigt fin födelsedagspresent, kanske.


Läs mer: Dn,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,