torsdag 25 juni 2009

Det finns betydligt bättre vårdval än Stockholms

Vårdval Stockholm fortsätter att vara en belastning för alliansen och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt. I det nummer av Dagens medicin som trillade ner i brevlådan i går finns tre artiklar som på olika sätt lyfter fram mer kritik.

* I västra Götaland ska vårdval dra igång. Regler har satts upp om att reklamkampanjer inte hör hemma i det spelet. Redan nu bryts dessa regler. I Stockholm har frågan varit uppe i landstinget efter att Carema delat ut erbjudanden till hushåll i Skärholmen: "En hälsocheck på 250 kr om du listar dig hos oss". Stockholms landstingsledning tycker däremot inte att reklamkampanjer är något problem. Det svarade moderaten Marie Ljungberg Schött vid landstingsmötet i april.


* De flesta av 14 landsting som är på väg att införa vårdvalsmodeller sågar vårdvalet enligt modellen i Stockholm. Det skiver Dagens medicin. I stället är det, precis som oppositionen i Stockholm lyfte fram före beslutet om vårdval, Hallandsmodellen som andra landsting vill "härma". Även Skånes modell är intressant för många.

Tjänstemän i Kalmar som håller på med system säger om vårdvalet: "
Absolut inte åt Stockholmshållet. Vi vill behålla våra familjecentraler och ger därför verksamheterna ett bredare uppdrag än det i Stockholm.
När det ersättningar är det Skåne som är förebild. Anledningen leder också till argument som oppositionen i Stockholm har tjatat om allt sedan första förslagen dök upp. Kalmar vill som Skåne ha en modell som mycket bättre än i Stockholm tar hänsyn till diagnos. Från Jämtland kommer det klara budskapet angående modell: "Allt utom Stockholm".

Filippa Reinfeldt uttalar sig och "medger att den egna vårdvalsmodellen inte har hittat sin form".
"Vi har inte landat rätt till hundra procent. Det ända vi till hundra procent vet är att vi inte har gjort det"
* I DM nämns också kritik från Svensk förening för allmänmedicin som varnar för ersättningssystem som stimulerar vården att ta emot många enkla, gärna friska patienter. Annika Eklund-Grönberg som är ordförande i föreningen säger:
Men om man som i exempelvis Vårdval Stockholm sätter stort fokus på antal patientbesök kan det driva vården i en riktning som drabbar de äldre och sjukare.
Det är som om jag har hört varningarna förr. Många gånger.

Läs mer:
- DN om vårdval Stockholms
risker.
- DN om fler
patientbesök.
- Ab om bonusar i vården.
- Helle Klein, Ab, om drive-in-vården.
- Eget
inlägg om drive- in-vård.
- DN-artikel om S-rapport ang vårdvalets effekter.
- Bloggar: Svensson,
Mitt i steget,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,