söndag 7 juni 2009

En valvaka från insidan - spänning och förhoppningar

Sitter och förbereder kvällens bloggningsinsats på socialdemokraternas valvaka. Lokal: självklart den s.k "sextionåttan", på Sveavägen. Än så länge pågår samtalen med väljarna för många partiarbetare. 30 minuter innan vallokalerna stänger finns fortfarande chansen att ge svar till tveksamma väljare. Alla är eller kommer förstås att vara här. Partiledning, kandidater, partiarbetare och partifunktionärer. Och naturligtvis Sveriges samlade journalistkår.

Viktigast i kväll är förstås valresultatet. Att socialdemokraterna vinner fler ledamöter i EU-parlamentet för att kunna få genomslag för en offensiv för jobben. För en klimat- och miljöpolitik som är tillräckligt skarp för att möta miljöhoten. Och för tryggheten för svenska löntagare: hur kommer den "svenska modellen" att kunna tryggas? Hur hindras en utveckling där löner pressas nedåt? Mycket står på spel för svenska folket denna kväll.

Men visst finns spänningen och nerven därför att valutgången är viktig för partiet. Socialdemokratin har klarat kriser förr och återtagit väljarstödet. Men en framgång i kväll ger självförtroende och ny energi inför höstens kyrkoval och nästa års val.

När valkampanjen börjar summeras i samtal framöver borde man rimligen kunna säga att "allt gjordes" för att få genomslag för politiken. Egentlige oavsett resultatet. Och för socialdemokratin är valdeltagandet något som av egenvärdet måste upp. Förhoppningar i kväll handlar säkert också om detta demokratiska perspektiv.

Följ valvakan på S-buzz, eller "Ända in i kaklet..", med Johan Ulvenlöv och Björn Fridén.
Inlägg här och med miljöbild av undertecknad här.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,