måndag 29 juni 2009

Förutseende politiska analyser är ack så tråkiga

Hade någon förväntat sig en politisk kommentar som ex DN:s Henriks Brors uttrycka att "Ohlys tal offensivt" eller Ohly stärkte det rödgröna samarbete". Nej, knappast. Rubriken på DN-analysen är helt förväntat det motsatta: "Ohly visar hur långt ifrån varandra de rödgröna står". I slutsatsen påstår Brors:
Men Vänsterpartiets öppning visar hur långt ifrån varandra de tre står när kompromissandet i de tunga frågorna ska börja.
Den som har läst Expressens artikel kan se ett mönster. Nu är det måhända något av en självklart strategi: ska man slå hål på de tre rödgröna samarbetspartierna så gör man det på Vänstern. Det går att ta H. Brors analys som ett kvitto på att Expressen har rätt i artikeln. Det blir inte mer rätt i sak för det.

De rödgröna har inte bara träffat viktiga uppgörelser inför 2010. Det är inte bara investeringsprogram för fler jobb och skolinvesteringar som man pratat ihop sig om. Tågturnéer och något utspel i Almedalen är inte heller begränsningen.

Socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister har tillsammans lagt 15 budgetar för Sverige i såväl goda som sämre tider. På punkt efter punkt har partierna år efter år gjord verklighet av sina politiska förslag. I viss grad förstås genom kompromisser så som anstår en koalition. Respekt för de olika åsikterna. Ta tillvara varandras styrkor. Det gemensamma programmet om hur Sverige borde utvecklas.

Jag ger Henrik Brors (bl.a. i ett tidigare blogginlägg) hundra procent helt rätt i den sista meningen: Dagens utspel som Miljöpartiets Mikaela Valtersson lyckades åstadkomma med regeringen "kom sällsynt olämpligt tidsmässigt när Socialdemokraternas Mona Sahlin ska visa upp en samlad oppositions­allians." Att påstå att "detta var den enda dagen" för ett utspel med alliansregeringen är bara löjligt och den som tror på det är djupt blåögd.

Jag är samtidigt helt övertygad om att Almedalen kommer att bli en viktig startpunkt för samarbetet. (eller fortsättning) Vad jag förstått så delas den önskan av väldigt många inom de tre partier som har goda chanser att överta regeringsmakten nästa år. Oavsett om det är trots, inte tack vare, enskildas sololirande vars syften man bara kan spekulera i.


Läsvärt: DN om V:s krisrecept. SVd om Ohlys tal. DN:s analys av Ohlys retorik.
Aftonbladet om Ohly-talet, Expressen om talet.

Bloggar:
Makthavare.se sätter betyg på Ohly.
Mona for president 1, 2, Alliansfritt Sveriges almedalsbloggande, Tvärdrag, Magnus Johansson,
Rasmus Lenefors, Jytte Guteland, Erik Laakso, Arvid Falk, Fredrik Axelsson, Dick Erixon, Röda Malmö,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,