måndag 29 juni 2009

Björklund på djupdykning i sörjigt Östersjövatten

För väljarna blir Almedalen en viktig tillställning om det fortsätter som det har börjat. När de går bakom skärmen i vallokalen vill man ha fått svar om vad partierna tycker. När man sen gör valet är kontrasterna - skillnader i värderingar, färdriktning och sakfrågor - avgörande. Dagen borde ge de röd-gröna ett rejält förprång när man studerar vinnarna och förlorarna i de olika alternativen.

Idag presenterade folkpartiet förslag om sämre löner för unga. Samtidigt ordnade SSU ett seminarium om ungdomsarbeteslösheten. Lite senare var det de rödgröna som presenterade förslag som spekulerats om under dagen men som visade sig handla om rättvisare fastighetsskatt. (den finns fortfarande men borgarna bytte namn på den) Fredrik Reinfeldts grannar i Täby får betala lite mer samtidigt som bostadsrätter och hyresrätter blir av med alliansregeringens "flyttskatt". Boendekostnaderna kan hållas nere när skatten omfördelar från "vanligt folk" till de 30.000 tämligen välutrustade villor där de med ganska välfyllda bankkonton bor.

Det Björklund gör är att använda den sämsta uppställning argument man kan rota fram ur det gotländska gyttjan. Han, precis som arbetsgivarna, använder hotet om arbetslöshet för att driva igenom förslag som han och borgarna har lagt i åratal oavsett konjunktur. "Det är väl bättre med lägre löner än att gå arbetslös". Hans och Fredrik Reinfeldts regering har lovat fler jobb och minskat utanförskap. De nya siffrorna visar att nära 234.000 går arbetslösa vilket är 100.000 fler än förra året. Arbetslöshetens kostnader kommer att slå hårt på välfärden, också mot den skola som Björklund lär tala mycket om idag.

Jan Björklunds förslag hann knappt spridas förrän direktörerna i Svenskt näringsliv sprang ut och hyllade tankarna. Tydligare kan det knappast bli.Läs bloggar: Almedalen idag, Karin Berg, Mona for president, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Arvid Falk, Röda Malmö, Nina Drakfors, Claes Krantz, Jytte Guteland, Jytte Guteland2,
DN om fastighetsskatten,
Svd Almedalsbloggen om fastighetsskatten.
Aftonbladet om fastighetsskatten.
Aftonbladet om folkpartiets lönedumpning. Expressen om detsamma.
Riksdagens utredningstjänst beräknar s-v-mp-förslaget.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,