lördag 13 juni 2009

DN:s vårdvalsartikel redan avfärdad av landstingsledningen

Ibland är en nyhet ingen nyhet. Så är det med dagens hela uppslag i DN om effekterna av vårdval Stockholm. Den som följer min blogg vet att jag har bloggat om läkaren i artikeln, Elisabeth Svensson, som är chef för Vårby vårdcentral. I ett stort antal inlägg har tagit upp hur snett hela systemet med vårdval Stockholm slår:

Mer resurser går till redan välförsedda stadsdelar. Friska hellre än sjuka tas emot som patienter för det ger mer pengar. Besök som blir allt kortare för att få in fler. Svårt för de vårdcentraler som verkar i områden med hög sjuklighet. Självklart är DN:s artikel oerhört viktig ändå. Vårdval Stockholm behöver verkligen analyseras och diskuteras. Tyvärr är det som berörs i artikeln och av opposition, läkare, annan personal, forskare och alliansföreträdare från andra landsting redan avfärdad kritik. Alliansen vill inte lyssna, inte ändra, inte justera sin "himmelska reform".

Landstingets politiska ledning har många gånger ställts till svars om de effekter som tas upp i DN:s artikel. Senast jag gjorde ett försök var i landstinget i april i ett debatt om mål för vården som inte uppfylls. Landstinget når bara 60 % av de mål man själva har satt upp. Jag tog just Elisabeth Svenssons vårdcentral som exempel. Då hade Elisabeth Svensson varit i riksdagen och berättat om sina erfarenheter.

Jag sa i debatten, enligt protokollet:
Man kan gå in på riksdagens hemsida och leta fram socialutskottets utfrågning om vårdvalet. Där kan man ta del av erfarenheterna från Elisabet Svensson, som är verksamhetschef för Vårby vårdcentral. Hon ger en alldeles lysande redovisning av effekterna av Vårdval Stockholm i ett område som Vårby Gård. Det är sådana berättelser från verkligheten som också borde ligga till grund för hur man utvecklar målsättningen för landstinget.
Samma protokoll berättar om svaret från landstingsrådet R y d b e r g (FP):
Det finns många sanningsvittnen. Elisabet Svensson har väl inte varit nöjd med något sedan 1992, vad den saken anbelangar
Det är tragiskt att politiker som styr landstinget avfärdar all kritik med den typen av omdömen. Dessutom är påhopp på enskilda läkare i en debatt i landstinget särskilt allvarligt.

Men det är ett av huvudproblemen: För moderaterna, Filippa Reinfeldt och den övriga alliansen är vårdval Stockholm mycket mer än en "reform". Det närmar sig någon slags
religiös hållning till detta där kritik inte ska finnas, där allt är perfekt från början, där till och med varningar och kritik från partivänner i andra landsting avfärdas och där man tror att mer reklam för systemet ska få bort bristerna.

Filippa Reinfeldt som är högst ansvarig för vården måste agera, inte bara haka fast i samma retoriska spår som hittills. Att hävda att "fler kommer till", att "besöken ju ökar", att tolkersättning" är en lösning eller att "beslutet förs från politiker till köksborden" räcker, som DN:s artiklar så väl beskriver, inte. Vårdval Stockholm försämrar för sjuka och förbättrar tillgänglighet för de som redan har ganska bra utbud av vård nära sig.


DN om bonusar i vården. DN: färre prover - högre lön. DN: flyktingsjukvården. DN om kömiljarder till vården.
S-rapport och artikel om effekterna.

Fler bloggar om Vårdval Stockholm:
- egna tidigare inlägg om vårdval och sjukvård.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Bra Peter! Och så börjar vi formulera alternativet för framtiden, inte tillbaka till ett system som också det var dåligt.

Peter Andersson sa...

Tack för kommentaren, Anders. Nä, håller med: Framtiden är bättre än dåtiden. Oftast! :)