lördag 27 juni 2009

"Almedalen - från Palmetal till ointressant PR-jippo"

"För den som vill gå en crash course i lobbying är det första steget givet: Boka hotellrum på Wisby Hotel i början av juli. Då arrangeras Almedalsveckan.."
Martin Borgs bok Propaganda tar sin utgångspunkt i det som startade som Olof Palmes årliga sommartal. Det är annat nu. Antalet aktiviteter, seminarier, deltagare och mediernas bevakning har exploderat. 1040 seminarier och 560 arrangörer. Där finns som i mycket en botten och en topp. Till bottenskrapet får räknas det som DN skriver om:

Politikerbloggen, som ägs av TV4, är i Almedalen för fjärde året i rad. Bloggen satsar främst på skvaller.

- Vi ska ha det bästa skvallret och bästa snackisarna i Almedalen. Man ska kunna gå in på morgonen och se vilka som var på Donners Brunn kvällen innan. Man ska få veta vem de gick hem med. Vårt mål är att alla som är i Almedalen ska finnas på bild, säger Niklas Svensson, chefredaktör på Politikerbloggen till DN.se.

Man kan (ha) och framför allt mista detta.

Dagens nyheter gör veckan till avstamp för bevakningen av valrörelsen 2010 och öppnar en säskild avdelning. För nog stämmer det att Almedalsveckan kommer att starta kampen om regeringsmakten i Sverige inför valet 2010.

Sett till seminariernas tema slår klimat- och miljöfrågorna ut det mesta. 151 av seminarierna tar upp detta. Passande nog presenterar Westander PR en undersökning om väljarnas förtroende för partierna i klimatfrågan. Här verkar något av en katastrof för (S) bli tydligt: att miljöpartierna har ett mastodont förtroende i klimatfrågan är kanske inte konstigt. Men att förtroendet för (s) ligger så uselt nära noll och dessutom efter (m) är en spark i skrevet på mitt eget parti som måste tas på mycket stort allvar. Det är inte klokt!

Politikerna i all ära: de som vill påverka detta celebra sällskap dominerar. Organisationer, företag och föreningar med de mest skiljda förväntningar på kommande beslut/icke-beslut. Eller som "bara" är där för att knyta kontakter som kan vara bra för framtiden. Att vara "frikostig med visitkorten" är en rekommendation från Martin Borgs som tillämpas av alla "Almedalingar".

De två tillfällen som jag har varit där har get en bild av veckans positiva delar men också det motsatta. Och inte sällan har kommentarer från politiskt aktiva varit att det börjar bli för mycket: dominans av PR-firmor och lobbygrupper som alla söker kontakt med samma politikergrupp. För mycket av "kotterier" mellan maktgrupper som egentligen borde hålla distans till varandra.

Att för en som finns i den "politiska sektorn" dricka för mycket öl med den och den politiska journalisten på det och det stället under Almedalsveckan kan vara personligt trevligt men kanske demokratiskt tveksamt. Hur påverkas nyhetsankarets rapportering om heta frågor om man samtidigt har en historia av mingel med den makt man ska granska? Oavsett det, som kanske till hör minusposterna, tycket jag att den tanke som finns och mycket av det som händer ändå ger politiken i Sverige en välbehövlig kick. Det är viktigt med dialog, personliga möten och samtal, seminarier för att lyfta frågor och annat som Almedalen erbjuder.


Piratpartiet ska satsa rejält även om det fortfarande är de sju riksdagspartierna som bygger upp veckan. Enligt DN sänder man 25 personer. Kanske ser man chansen att vända väljarstödet från 2-3 procent upp mot det dubbla i EU-valet. Och fortsätta jobbet för att integritetsfrågorna ska få plats i valrörelsen. Förhoppningsvis hakar S och andra på med konkreta förslag som stärker, inte minskar, integriteten för svenska folket.

Idag är det vänsterpartiet och Lars Ohlys dag. Men redan tidigt i gryningen har fokuset flyttats från partiets budskap till ett helt annat. Miljöpartiets Mikaela Waltersson som gör ett obegripligt utspel med regeringen.

Jag känner inte personen i fråga. För mig är Waltersson helt förknippad med uppgörelser med borgare, främst när det gäller friskolor och allra främst när det gäller den helt sanslöst fria etableringen. Vilka hennes egna bevekelsegrunder är att köra sitt eget race eller driver på internt för att Mp ska samarbeta med borgarna är väl skrivet i stjärnorna. Den personen har i alla fall inte kvalificerat sig för någon mer framträdande plats i en samarbetsregering som hennes eget race också kan kvadda.

Jag återkommer lite sporadiskt med sånt jag reagerar på - distansvis - från Almedalen. Kanske kan ändå vi som sitter på fastlandet bidra med perspektiv på rapporteringen på ett helt annat sätt en när man är mitt uppe i minglet runt omkring i Visby och dess restaurang och publiv. För sådant är det mycket av för många under Almedalsveckan.

Läsvärt om Almedalen Officiell hemsida.
Bloggar på
Knuff:
Promemorian med inlägg om Almedalskopplingar.
Läsvärda bloggar:
Makthavare.se, Mona for president, Kulturbloggen, Erik Laakso, Webbgerilla, DN:s Almedalsblogg, calendrella, Jinge, Arvid Falk, Röda Malmö, Erik Laakso 2, S-buzz,

Intressant: Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Thomas sa...

Va kul! Du har redan börjat dela ut ministerposter i en framtida rödgrön regering!
Verkligheten kan dock spela dig spratt. Med tanke på Mp-M utspelet så tror jag säkert att Mp ingår i nästa regering - MEN det är inte säkert att (s) och v gör det!

Peter Andersson sa...

Thomas.
Tack för din kommentar. Det är alltid nyttigt att få perspektiv på livet. Det där var ett.. :)
Ok. visst finns det historiska händelser i relativ närhet som teoretiskt skulle kunna visa att det kan bli så. Men jag tror inte det.

Peter