måndag 22 juni 2009

Utebliven granskning gör medierna till "anslagstavla för alliansen"?

Idag kommer ännu en analys av politikernas synlighet i medierna. Den här gången i Infopaqs Politikerbarometer med Mona Sahlin i topp, före Reinfeldt. Det behöver inte alltid vara bra. Snarare tvärtom. Och mycket riktigt är Sahlins närvaro ofta i negativ rapportering. Den här gången tar hon ledningen på att ha figurerat så mycket i rapporteringen kring AMF-affären. Man suckar. Relationen Sahlin- AMF:s styrelse är exakt som relationen Reinfeldt- AMF:s styrelse. Möjligen med undantag att Reinfeldts samarbetspartner Svenskt näringsliv hade ordförandeposten.

Att "skylla på medier" betraktas som något oerhört fult. Och visst har socialdemokratin genom åren på helt fel sätt gjort medierna till huvudaktörer i den politiska debatten. Men det är en sak. En annan är att en demokrati måste tillåta fri debatt om alla maktutövare. Diskussionen om mediernas roll och om medierna tar den granskande roll i demokratin som är så viktig är en fråga för alla. Och eftersom medierna själva äger de stora, breda kanalerna för debatt måste de också ta ansvar för att debatten släpps fram.

Jag söker lite på "granskning", "regeringen Reinfeldt" och "journalistik". Patetiskt. För att hårddra hittar jag bara mina egna blogginlägg. Möjligen ett tecken. Men hittar också en artikel i ETC som jag har missat när den kom i april i år. Rubriken är just: "En anslagstavla för alliansen". En mening kanske knappast en nyhet:

I dag är ungefär nio av tio medier borgerligt ägda. Dan Josefsson, författare och mediekritiker, menar att det är tydligt att ägarnas värderingar sipprar ner även på nyhetsplats.
ETC berättar om en annan granskning:
Nyligen presenterade Sveriges radio en studie där man jämförde mediernas bild av Socialdemokraterna under de senaste tolv månaderna med mediebilden av Moderaterna under motsvarande period för fyra år sedan. Resultatet visade att fem gånger fler artiklar, 27 procent av artiklarna, är negativa mot Sahlin jämfört med vad de var mot Reinfeldt när han satt i opposition. Endast sex procent av artiklarna vinklades negativt när det gällde moderatledaren.
Man kanske inte ska vara så förvånad av att det har varit en tung vår. Dan Josefsson, författare och mediekritiker säger i ETC:
Vi är i en av de djupaste kriserna någonsin och har en regering som menar att det är för farligt att göra någon förändring. Det finns mycket i regeringens politik som tål att granskas närmare, men det gör inte Dagens Nyheter. Istället får den som prenumererar på tidningen ett borgerligt alliansorgan i sin hand på morgonen
Men riktigt orolig blir jag av Henrik Brors svar på en fråga om sin roll som "maktgranskare".
Men kommer inte regeringen undan lite lätt i nuläget? 

– Jag tror att regeringen klarar sig så pass bra på grund utav att oppositionen misslyckats med sin kritik av vad regeringen gör. Det är partierna som styr vad som kommer i medierna.
Man tar sig för pannan.

Helt klart behöver en demokrati oberoende granskare av makten. Det gäller oavsett vilket parti som styr. Inte bara när sossar styr, alltså. Granskare som till skillnad från länder vi normalt inte jämför oss med skriver om svagheter, missgrepp, felbedömningar. Som gör analyser som de som bestämmer (nu alliansen, alltså) inte redovisar. Som talar om vad som faktiskt har hänt jämfört med vad som lovades "folket". Till och med jag kan tycka att det ligger en stor fara i om hela granskningen ska utgå från det politiska systemet självt, som han faktiskt säger.

Så mina tankar och funderingar från tidigare blogginlägg står fortfarande kvar. Vad är det som gör att regeringen Fredrik Reinfeldt inte ifrågasätts? Jag ser att det tydligen började för ett par år sen. Reinfeldts egen åthutning vid tidigare drev?´Var sker debatten om mediernas roll i samtiden? Är det förbehållet de för allmänheten gissar jag, stängda pressklubbsträffarna? Eller har det gått så långt att debatten till och med har upphört? Eller är det förbehållen i och för sig bra tidskrifter som Journalisten med tämligen smal spridning till den allmänhet som läser de vinklade nyheterna i övrigt? Jag skakar alltid på huvudet när partivänner talar nostalgiskt om att "återupprätta en riktig tidning". Men jag börjar sannerligen få full förståelse för drömmen.

Bloggar: Campaign Dossier, Jinge, Magnus Ljungkvist, Jonas Morian, Helle Klein,
Newmill: Elisabet Höglund om granskning av Bildt

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


ii