tisdag 2 juni 2009

Piratpartiet och debattdeltagande går inte ihop

Nej, SVT har redan tidigare mixtrat med principerna för sina debatter. Att släppa in Ny Demokrati därför att Sivert Öholm gav partiet gratis plattform är av mig fortfarande oförlåtet. Det blir en helt orimlig situation om opinionsmätningar ska styra debattdeltagande partier. Så sorry, PP, SvT har mitt stöd för beslutet.

Man kan naturligtvis spekulera i vad ett debattdeltagande skulle innebära för Piratpartiet. Som det ser ut nu så lär partiet delta i nästa vals slutdebatt men det visar sig på valdagen.

Låt oss, som också H.Brors antyder, säga att Christian Engström dyker upp i studion fylld av energi för att tala integritetsdirektivet. Det kan, med all respekt för sakfrågan, bli en pinsam historia för "uppstickaren". Om Svt försöker fullfölja sitt demokratiska uppdrag så är det väl rimligt att man försöker få partiföreträdarna att ge svar på de frågor som väljarna säger är viktiga för sitt partival. Det är vad jag förstår ett av syftena med debatten. Då blir jobben, ekonomin och miljön självklara på "dagordningen", precis som trygghetsfrågor på arbetsmarknaden. Att höra en Piratpartiets säga noll och intet om detta är möjligen okey för partiets entusiastiska kärntrupper. Men knappast för väljare som kräver besked om politiken i stort.


Fler bloggar om detta på Knuff. Jinge skriver här,
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

JudaZ sa...

Jag kan förstå och respektera din åsikt om vilka partier SVT skall släppa in i debatten. Antingen tar man bara in de partier som redan sitter i parlamentet, eller inte. Mem man måste vara konsekvent.

hålelr däremot inte med om att jobben, ekonomin och miljön ärsjälvklara på "dagordningen" .. Integritet, och grundläggande demokratiska värderingar är klart viktigare frågor. Det är de frågorna många väljare bryr sig om, tyvärr inte SVT. jobben, ekonomin är det nog få som bryr sig om rörande ett EU val. Det bryr man sig om i riksdagsvalet, när det faktiskt kan spela någon roll vilken representant man väljer. De etablerade partierna tycks tro att jobbfrågan är intressant i EU valet, jag vill påstå att de misstar sig. Miljö är en viktig fråga för ett EU-val däremot .. det kan jag hålla med om...men integriteten, ett europeiskt FBI, en gemensam arbe, vlagar och regler övergärnserna..det känns klart viktigare i ett EU-val.

Anonym sa...

Tyvärr är du nog ute och cyklar lite.
Det handlar om Demokrati. Tydligen många som tänkt rösta. Det bästa vore ju om allmänheten verkligen vet vad PP står för. För egen del ser jag koncept för ett mycket bredare parti än Internet.
Mvh !

Anonym sa...

Håller ej med. PP har mycket att säga om saker inte direkt har med Internet att göra; upphovsrätt, patent osv. Denna politik kan direkt påverka frågor som miljö, ekonomi och arbete. Men PP har inte ens visat dom korten ännu i debatter (Men se gärna Amelia Andersdotter på YouTube) eftersom det viktigaste för PP just nu ÄR medborgarnas rättigheter och integritet, vilket många etablerade partier inte har förstått viktigheten av, och som i allra högsta grad är en EU-fråga!

Peter Andersson sa...

citerar som kommentar det jag skrev idag efter debatten i SvT.

"En tankeställare fick jag av han kommentar om att Junilistan som garanterat åker ut faktiskt sitter med samtidigt som Pp, som möjligen når en plats, inte får möta mothugg av andra partier.

Kanske hade jag lite fel i mitt inlägg om det goda med principfasthet.

Och för att för en gångs skull hålla med kristdemokraterna så är det ett fantastiskt smalt program man berättar för väljarna. Och vad gör man sen när väljarna väl har fällt sin dom?"

Och..med smalt menar jag då inte att integritetsfrågor är oviktiga. Tvärtom.

Med bristande kunskaper har jag mycket svårt att se varför EU-samarbete skulle vara viktigare på frågor om "internet" än jobb, tillväxt o miljö

Sen vill jag inte ha något EU-FBI.

p

Dan sa...

Jo, självklart skall en debatt belysa de frågor som väljarna tycker är viktiga. Det har du rätt i. Men hur tänker du sen?

Du gör ett försök att lista de frågor som just du finner viktiga, medan väljarna visar i opinionsundersökning efter opinionsundersökning att många tycker piratpartiets frågor är viktiga. Vem, du eller folket, bör bestämma vilka frågor public service belyser?